ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «Κατασκευή -Αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο - Δυτικός Άξονας και κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης Λευκάδας στα εμπλεκόμενα τμήματα»
10/01/2023
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

 

Λευκάδα 09-01-2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Επιμελητήριο Λευκάδας, ανταποκρινόμενο στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των επιχειρήσεων του Δήμου μας, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Διοικητικού  Συμβουλίου, απέστειλε Εξώδικη Απάντηση – Δήλωση προς την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία εδρεύει στην Πάτρα, επί των οδών Καλαβρύτων αρ. 52- 56 και Φλέμινγκ, και εκπροσωπείται νομίμως.

 

Ακολουθεί το εξώδικο:

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

 

Του Επιμελητηρίου Λευκάδος, το οποίο εδρεύει στην Λευκάδα επί της οδού Γολέμη αρ. 5-7, και εκπροσωπείται νομίμως.

 

 

ΠΡΟΣ

Την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία εδρεύει στην Πάτρα, επί των οδών Καλαβρύτων αρ. 52-56 και Φλέμινγκ, και εκπροσωπείται νομίμως. 

* * * * * * *           

Κοινοποιούμενη και: α) στον Δημήτριο Ν. Γαλαζούλα, Διευθυντή της Διευθύνσεως Αστυνομίας Ακαρνανίας, κάτοικο Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας, οδός Μοιράρχου Σπυρίδωνος Τόντου, β) στην Ανώνυμη Κατασκευαστική Εταιρεία με την επωνυμία, «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.», η οποία εδρεύει στην Κηφισιά Αττικής, επί της οδού Ερμού αρ. 25 και εκπροσωπείται νομίμως, γ) στον Αθανάσιο Καββαδά του Ιωάννη, Βουλευτή Λευκάδος, κάτοικο Λευκάδας, δ) στον Χαράλαμπο Καλό του Δημητρίου, Δήμαρχο Λευκάδος, κάτοικο Λευκάδος, προς γνώσιν τους και για τις έννομες συνέπειες.

* * * * * * * * * * * * *

Όπως σας είναι γνωστό, το Επιμελητήριό μας, ως έχον αυταπόδεικτο ειδικό έννομο συμφέρον, σας απέστειλε την με Αρ. Πρωτ. 1533/12-12-2022 Επιστολή, δια της οποίας διαμαρτυρόταν εντόνως για την με Αρ. Πρωτ. 376087/29-11-2022 έγκριση της μεθοδολογίας εκτέλεσης εργασιών της Υπηρεσίας σας στο πλαίσιο της εκτελέσεως του έργου, «Κατασκευή - Αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο - Δυτικός Άξονας και κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης Λευκάδας στα εμπλεκόμενα τμήματα», με ανάδοχο της κατασκευαστική εταιρεία, «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ». Στην ως άνω δε επιστολή μας, προσπαθήσαμε να σας εξηγήσουμε τα σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία πρόκειται να προκληθούν ευθύς μόλις η ανωτέρω απόφαση της Υπηρεσίας σας τεθεί σε εφαρμογή, τόσο σε βάρος της τοπικής επιχειρηματικότητος του νησιού μας, την οποία και εκπροσωπούμε, όσο και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως, η Υπηρεσία σας, όπως αποτυπώνεται στην απαντητική και με Αρ. Πρωτ. 396370/13-12-2022 επιστολή της, αφενός μεν συνεχίζει να υποβαθμίζει τους κινδύνους, τους οποίους είχαμε επισημάνει με ρεαλισμό στην ανωτέρω επιστολή μας, αφετέρου δε παραλείπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις ως προς την πράγματι «καταλληλότητα» και «ασφάλεια» της εναλλακτικής λύσεως, την οποία προτείνει ως δήθεν «καλύτερη δυνατή λύση».     

Πράγματι, η Υπηρεσία σας φαίνεται να αγνοεί την κραυγαλέα ακαταλληλότητα του εναλλακτικού προτεινομένου οδικού δικτύου, ήτοι ότι ο δρόμος από τη διασταύρωση για τη Τ.Κ. Πλαγιάς επί της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας - Λευκάδας έως την διασταύρωση για τη Τ.Κ. Πογωνιάς επί της Επαρχιακής Οδού Βόνιτσας – Αστακού, είναι εξαιρετικώς στενός και στο μεγαλύτερο τμήμα αυτού είναι αδύνατη ή τουλάχιστον άκρως επικίνδυνη η ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Μάλιστα, τα ανωτέρω αφορούν τόσο την κυκλοφορία Ι.Χ. αυτοκινήτων, όσο πολλώ μάλλον και την κυκλοφορία μεγαλύτερων οχημάτων (π.χ. φορτηγών, λεωφορείων, κ.λπ..). Άλλωστε, και ο χρόνος διανύσεως της ανωτέρω διαδρομής ανέρχεται το λιγότερο σε δύο (2) ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (π.χ. για την διακομιδή ασθενών), αλλά και για την καθημερινή και ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας μεταφορά προϊόντων και αγαθών, μέλλει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, όχι μόνον λόγω χιλιομετρικής αποστάσεως, αλλά και λόγω της αυξημένης κινήσεως, η οποία μετά βεβαιότητος θα προκαλείται εξαιτίας της προαναφερθείσης στενότητος και εν γένει επικινδυνότητος του ως άνω δρόμου.

Παράλληλα, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Υπηρεσία σας επιβάλλει την ανωτέρω εναλλακτική λύση, ακόμη και κατά παράβαση των ανειλημμένων συμβατικών υποχρεώσεων της εργολήπτριας κατασκευαστικής εταιρείας. Πράγματι, στην παράγραφο 5.9.1 της Ε.Σ.Υ διαλαμβάνεται ότι “Επισημαίνεται ότι οι οποιεσδήποτε εργασίες σε υπάρχουσες οδούς θα εκτελεσθούν πάντα με κριτήριο την εξασφάλιση της κυκλοφορίας της υφιστάμενης οδού (μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση) κατά τη διάρκεια της κατασκευής σε διάδρομο πλάτους κατ ελάχιστον 6,00 μ.”. α) Οι οποιεσδήποτε εργασίες θα εκτελούνται πάντοτε με κριτήριο εξασφάλισης κυκλοφορίας μίας λωρίδας ανά κατεύθυνση. β) Απόλυτη δέσμευση του Αναδόχου για εξασφάλιση της αδιάκοπτης ροής της κυκλοφορίας σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και για ασφαλή απόδοση σε κυκλοφορία της οδού, με τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, σε περιόδους μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου (θερινή περίοδος, Πάσχα, τριήμερες αργίες, κ.λπ.)…».

Άλλωστε, ακόμη και η ιδία η Υπηρεσία σας επιβεβαίωσε ρητώς στην υπ’ αριθμ. 138070/22-12-2020 Απόφαση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του ως άνω έργου «…την απόλυτη δέσμευση της Αναδόχου ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας σε μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και η ασφαλής απόδοση σε κυκλοφορία της οδού, με τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, σε περιόδους μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου (θερινή περίοδος, Πάσχα, τριήμερες αργίες κλπ). Σε περίπτωση εξαιρετικών δυσχερειών και μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας από μία λωρίδα με εναλλαγή κατευθύνσεων και τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης και φωτεινών σηματοδοτών...»!

Με άλλα λόγια, η ανωτέρω εργολάβος εταιρεία ανέλαβε όχι μόνον την συμβατική υποχρέωση, αλλά και την εγγυητική ευθύνη, να προβεί στην εκτέλεση των συμπεφωνημένων εκτελεστέων εργασιών χωρίς να επηρεαστεί ούτε κατ’ ελάχιστον το αδιάκοπτο της ροής της κυκλοφορίας. Εάν, λοιπόν, η ως άνω εργολάβος παρέλειψε κατά την εκπόνηση της σχετικής μελέτης να προβλέψει την ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας του οδικού δικτύου ή να προνοήσει για την εξεύρεση μίας πιο κατάλληλης εναλλακτικής λύσεως, ενδεχομένως πρέπει η Υπηρεσία σας να αναζητήσει σε βάρος της ευθύνες για την ως άνω παράλειψη, επουδενί όμως να εξαναγκάσει την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα του νησιού μας να υποστεί την προταθείσα και εγκριθείσα υπό υμών λύση.        

Στο σημείο αυτό απαιτείται να διευκρινισθεί ότι το Επιμελητήριό μας δεν αδιαφορεί, βέβαια, για την απρόσκοπτη και έγκαιρη εκτέλεση των επίμαχων εργασιών του ανωτέρω έργου, και πολλώ μάλλον για την ασφαλή διέλευση των διερχομένων αυτοκινήτων κατά την εκτέλεση των τελευταίων. Επίσης, ουδεμία ένσταση θα είχε ακόμη για την εξεύρεση εναλλακτικού δικτύου, εφόσον το τελευταίο θα ήταν πράγματι πρόσφορο, κατάλληλο και ασφαλές για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, και εφόσον δεν θα παρακώλυε ουσιωδώς την μεταφορά από και προς το νησί μας αγαθών και ειδών, για ιδιωτική ή εμπορική χρήση, την παροχή υπηρεσιών και την εν γένει απρόσκοπτη άσκηση εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητος. Δυστυχώς όμως, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, το εναλλακτικό δίκτυο που επελέγη από την Υπηρεσία σας, μπορεί μεν να διευκολύνει την ανωτέρω εργολάβο εταιρεία στην εκτέλεση των επίμαχων εργασιών, ωστόσο επάγεται σοβαρά προβλήματα και κινδύνους για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, και οπωσδήποτε πρόκειται να πλήξει σοβαρά – πολλώ μάλλον ενόψει της χρονικής διαρκείας της εφαρμογής του συγκεκριμένου αυτού μέτρου – τους εμπόρους και την επιχειρηματικότητα του νησιού μας!

Επειδή το Επιμελητήριό μας έχει αυταπόδεικτο έννομο συμφέρον να παρεμβαίνει, εξωδίκως και δικαστικώς, προς την προστασία των εννόμων συμφερόντων των μελών του, οσάκις τα τελευταία απειλούνται ή προσβάλλονται παρανόμως.

Επειδή το εναλλακτικό οδικό δίκτυο από τη διασταύρωση για τη Τ.Κ. Πλαγιάς επί της Εθνικής Οδού Αμφιλοχίας - Λευκάδας έως την διασταύρωση για τη Τ.Κ. Πογωνιάς επί της Επαρχιακής Οδού Βόνιτσας – Αστακού, είναι για όλους τους προαναφερθέντες λόγους ακατάλληλο και επικίνδυνο, πρόκειται δε να πλήξει σοβαρά το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα του νησιού μας, προσβάλλοντας παρανόμως τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα χιλιάδων μελών μας.

 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ εντόνως για την έκδοση και εκτέλεση της με Αρ. Πρωτ. 376087/29-11-2022 εγκρίσεως της μεθοδολογίας εκτέλεσης εργασιών της Υπηρεσίας σας στο πλαίσιο της εκτελέσεως του έργου, «Κατασκευή - Αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο - Δυτικός Άξονας και κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης Λευκάδας στα εμπλεκόμενα τμήματα», με ανάδοχο της κατασκευαστική εταιρεία, «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».

ΚΑΛΟΥΜΕ την Υπηρεσία σας να προβεί σε άμεση ανάκληση της ανωτέρω αποφάσεως, και να απαιτήσει από την εργολάβο κατασκευαστική εταιρεία την πιστή της συμμόρφωση με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 5.9.1 της Ε.Σ.Υ αλλά και την υπ’ αριθμ. 138070/22-12-2020 Απόφαση Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων της Υπηρεσίας σας.

Άλλως, σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα προσφύγουμε σε βάρος σας ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων για την προστασία των εννόμων συμφερόντων και νομίμων δικαιωμάτων των μελών μας. 

 

Επιφυλασσόμενο το δια της παρούσης διαμαρτυρόμενο, απαντών και δηλών, και κάθε άλλου δικαιώματός του, εκτός των αναφερομένων στην παρούσα, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία εδρεύει στην Πάτρα, επί των οδών Καλαβρύτων αρ. 52-56 και Φλέμινγκ, και εκπροσωπείται νομίμως, καθώς επίσης και: α) στον Δημήτριο Ν. Γαλαζούλα, Διευθυντή της Διευθύνσεως Αστυνομίας Ακαρνανίας, κάτοικο Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας, οδός Μοιράρχου Σπυρίδωνος Τόντου, β) στην Ανώνυμη Κατασκευαστική Εταιρεία με την επωνυμία, «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.», η οποία εδρεύει στην Κηφισιά Αττικής, επί της οδού Ερμού αρ. 25 και εκπροσωπείται νομίμως, γ) στον Αθανάσιο Καββαδά του Ιωάννη, Βουλευτή Λευκάδος, κάτοικο Λευκάδας, δ) στον Χαράλαμπο Καλό του Δημητρίου, Δήμαρχο Λευκάδος, κάτοικο Λευκάδος, προς γνώση απάντων των ανωτέρω και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντάς την όλη στην έκθεση επιδόσεως.                                                              

   Λευκάδα, 04-01-2023

 

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Η ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

      ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ         

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ