ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ κ. ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ κ. ΖΕΡBO
26/01/2021
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Την Δευτέρα 25/1/2021 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας και Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Σκιαδαρέσης  επισκέφτηκε τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Ζερβό, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κύριο θέμα στη συζήτηση αποτέλεσε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές  μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε σχέση με τα μέτρα και τα καθεστώτα στήριξης της επιχειρηματικότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19,  όπως είχε αποτυπωθεί  εγκαίρως και στην από 17/12/2020 επιστολή του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. με παρέμβαση προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Ειδικότερα το πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο εντάσσεται και στα δύο (2) καθεστώτα ανάλογα της  επιλογής του δικαιούχου, ήτοι στο Προσωρινό Πλαίσιο 3.1, με όριο ενίσχυσης  τις 800.000 ευρώ ή του κανονισμού Ε.Ε. 1407/2013 (De minimis), με όριο τα 200.000 ευρώ την τριετία.

Όμως, οι περισσότεροι από αυτούς που υπέβαλλαν αίτηση για τις επιχειρήσεις και εντάχθηκαν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επέλεξαν το καθεστώς του κανονισμού  De minimis, επειδή στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου όλα γίνονται βιαστικά, δεν είχαν σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση ως προς τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής, με αποτέλεσμα να εξαντλήσουν ή να πλησιάσουν το όριο (200.000 €) των κρατικών ενισχύσεων που δικαιούνται.

Έτσι οι επιχειρήσεις αυτές ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι στο εξής αποκλείονται από σημαντικά χρηματοδοτικά  εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως το μέτρο χορήγησης κεφαλαίου κίνησης (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), από την  υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων μέσω αναπτυξιακού νόμου ή ΕΣΠΑ, αλλά ακόμη και από προγράμματα όπως η επιχορήγηση εργασίας για την πρόσληψη ανέργων ή το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Επίσης, πολλές είναι οι περιπτώσεις για ήδη εγκεκριμένες προτάσεις που οι δικαιούχοι έχουν προχωρήσει τις εργασίες τους και ενημερώνονται τώρα ότι δεν μπορούν να λάβουν τελικώς τη χρηματοδότηση αφού έχουν εξαντλήσει το όριο!

Επειδή η ανωτέρω επιλογή των επιχειρήσεων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εσκεμμένη αλλά οφείλεται καθαρά σε λόγους άγνοιας και μη σωστής πληροφόρησης, ο Πρόεδρος αιτήθηκε ξανά να δοθεί η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν να  μεταφέρουν στο Προσωρινό Πλαίσιο  τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την στήριξη που δικαιούνται από διάφορα μέτρα και προγράμματα, σ΄ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο,

Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι μετά την επιστολή που είχε αποστείλει ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν., εξετάζουν το σημαντικό αυτό ζήτημα και θα δοθεί άμεσα λύση.

Στη συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά σε νέα προγράμματα που πρέπει να προκηρυχθούν για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας την δύσκολη αυτή συγκυρία, με τον Ειδικό Γραμματέα να διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο ότι θα διασφαλιστεί η αξιοποίηση πόρων  και η ταυτόχρονη υλοποίηση δράσεων για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. 

Ο κ. Ζερβός  τόνισε ότι θα συνδράμει στο έργο του πρόεδρου κ. Σκιαδαρέση και μέσα από τη γόνιμη αυτή συνεργασία θα εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των νησιωτικών μας επιχειρήσεων.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ