ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ E.O.A.E.N. KAI ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Κ. ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΣΩΤΗΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
05/08/2019
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

67404750_2498619223537905_30975888254304256_n_F8081.jpg 

Με τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκη και  τη Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής κα. Χ. Καλογήρου πραγματοποίησε συνάντηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας και Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών(Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) κ. Σκιαδαρέσης Σωτήρης την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο κ. Συξέρης Δημήτρης Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Αφού αρχικά ο Πρόεδρος συνεχάρη την ηγεσία για την ανάληψη των καθηκόντων τους, ακολούθησε γόνιμη συζήτηση που επικεντρώθηκε στην ουσιαστική συμμετοχή του Ε.Ο.Α.ΕΝ., που εκπροσωπεί τα 20 Νησιωτικά Επιμελητήρια της Χώρας,  στην διαμόρφωση της Νησιωτικής Πολιτικής και την στενότερη διασύνδεση της με την Νησιωτική Επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο των ζητημάτων νησιωτικής πολιτικής, ζητήθηκε το αυτονόητο, δηλαδή  η εφαρμογή της αρχής της νησιωτικότητας, σύμφωνα με την οποία κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία καθώς και κανονιστική απόφαση συνοδεύεται από ανάλυση  ενδεχόμενων συνεπειών στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των νησιών. 

O Πρόεδρος κ. Σκιαδαρέσης τόνισε στον Υπουργό την άμεση ανάγκη της εφαρμογής  του μέτρου που ζητάει επιτακτικά εδώ και ένα χρόνο,  για θεσμοθέτηση πολιτικής που θα αφορά την δωρεάν ακτοπλοϊκή μεταφορά μόνιμων κατοίκων μικρών νησιών με το κεντρικό νησί  - έδρα του νομού, όπως για παράδειγμα ο Κάλαμος, ο Καστός και το Μεγανήσι με τη Λευκάδα, οι Οθωνοί με την Κέρκυρα και πολλά νησιά στο Αιγαίο. Η ενέργεια αυτή, όπως έχει δηλώσει και παλιότερα,  είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για την άμεση εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, καθώς είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες στη «μητέρα» έδρα. Δεδομένης της μειονεκτικής θέσης των μόνιμων αυτών κατοίκων,  και των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν,  πρέπει να τους στηρίζουμε έμπρακτα με κάθε δυνατό τρόπο. Ο Υπουργός ήταν θετικός στο μέτρο αυτό και ζήτησε να εκπονηθεί μελέτη από τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν. για την κοστολόγηση του μέτρου.

 

Εκτενής συζήτηση  έγινε για την αναγκαία σύσταση και λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο θα ενεργεί ως σύμβουλος για θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές και θα συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της ημεδαπής και αλλοδαπής.

Ο κ. Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εφαρμογής του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά, ζητώντας την υποστήριξη του Υπουργού στο σημαντικό αυτό θέμα,  καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στην κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών του Αιγαίου.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. ενημέρωσαν την νέα ηγεσία του Υπουργείου για τη διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Νησιωτικού Σχολικού Διαγωνισμού  «ΠΑΜΕ ΛΙΜΑΝΙ» με θέμα τα Ηλεκτρικά Σκάφη & Πλοία, που συνδιοργανώνουν ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν και ο Οργανισμός Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος(Ο.Η.Σ.Ε.).

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας εξέφρασε την υποστήριξή της στις πρωτοβουλίες του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και επιβεβαίωσε τη βούληση της για ενδυνάμωση της συνεργασίας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης

 

 

 Eikona1_F8114.jpg

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ