ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ”Αποτελεί μονόδρομο η φυγή προς τα εμπρός”. Μια επίκαιρη εκδήλωση – Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Τουρισμό της επόμενης ημέρας παρουσιάστηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 .
31/03/2021
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ

”Αποτελεί μονόδρομο η φυγή προς τα εμπρός”.

    Μια επίκαιρη εκδήλωση –   Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Τουρισμό της επόμενης ημέρας παρουσιάστηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 .

Διοργανωτής της Ημερίδας ήταν το Επιμελητήριο Λευκάδας με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

   Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λευκάδας καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες & απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης  ο οποίος τόνισε ότι: « ο τουρισμός αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο εσόδου του νησιού μας. Το 2021 το χαρακτηρίζω ως  "Χρονιά επιβίωσης" για τον κλάδο. Το πιθανότερο είναι να μην επιτευχθεί  να ανακάμψει η αγορά.  Ο τουρισμός δεν θα  καταφέρει να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ούτε να καλύψει τις ζημιές που έφερε ο SARS-CoV-2. Οι συνεχείς μεταβολές των επιδημιολογικών δεδομένων σε κύριες τουριστικές χώρες, οι συνεχείς αλλαγές στις ταξιδιωτικές οδηγίες, οι υποχρεωτικές καραντίνες και η αναμονή για το εμβόλιο έχουν δημιουργήσει ένα εύθραυστο κλίμα. Στα τέλη Μαΐου θα δούμε ποιες θα είναι οι ενδείξεις για τη σεζόν. Όλοι τηρούμε στάση αναμονής. Θα έλεγα λοιπόν, ότι θα πρέπει να περιμένουμε.».

fotoproedros_F7297.png

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός τους οποίους και ευχαριστούμε ειλικρινά  για τις τοποθετήσεις τους.

 

fotochairetismoi_F7427.png

Κατόπιν των χαιρετισμών ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκλεκτών ομιλητών.

Πρώτη τον λόγο έλαβε η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη η οποία τοποθετήθηκε  πάνω στο πλάνο της Κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού με σχέδιο, κανόνες και ασφάλεια, και με γνώμονα το γεγονός πως η Ελλάδα θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός, τόσο για τα μέτρα που εφαρμόζονται όσο και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού.

fotoufypourgos_F7401.jpg

Συνέχισε η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ κυρία Άντζελα Γκερέκου η οποία αναφέρθηκε στην περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών  σε κάθε τομέα (ιστορία, πολιτισμός, παράδοση, κέντημα, γαστρονομία, ήθη έθιμα, γεωλογία), στη διαφύλαξη του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος, στην  παραδοσιακή Λευκαδίτικη φιλοξενία , κ.α, που αποτελούν βασικές παραμέτρους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και που μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

 

fotoeot_F6911.png

 

Στη δεύτερη συνεδρία ακολούθησε η παρουσίαση της Δρ. Γεωργία Ζούνη, Διδάκτωρ Τουριστικού Marketing στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στην ομιλία της με θέμα          «Τουριστική Εκπαίδευση και Ποιοτική Εξυπηρέτηση πελατών» η κυρία Ζούνη αναφέρθηκε στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας της πανδημίας, στις  προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, και  για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε και να αναμένουμε το 2021, στη νέα τουριστική σεζόν, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, στην εποχή της πανδημίας. Η κυρία Ζούνη εξήρε τον ρόλο του τουρισμού στην περιφερειακή οικονομία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλει το Επιμελητήριο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο των ιδίων των επαγγελματιών όσο και των εργαζομένων τους.  Έγινε δε αναφορά ότι άμεσα ξεκινά ο νέος εκπαιδευτικός κύκλος σπουδών που διοργανώνει το Επιμελητήριο Λευκάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

fotozouni_F7019.png

Και στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις & Αντιπρόεδρος  στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO κ. Μουζάκης. Στην παρουσίαση του με θέμα « EATLIKEALOCAL»,  “αναφέρθηκε στο γαστρονομικό πλούτο της Λευκάδας, την ανοδική τάση του κινήματος  vegan και vegetarian , στα εκπαιδευτικά πρόγραμμα  μαγειρικής και την αναγκαιότητα για καταρτισμένους επαγγελματίες στις ειδικές διατροφικές ομάδες. Θεωρείται πλέον απαραίτητο τα εστιατόρια αλλά και τα ξενοδοχεία να εντάξουν ξεχωριστούς διατροφικούς καταλόγους στο μενού.”

fotomouzakis_F8587.png

Στην τρίτη συνεδρίαση η κα. Δήμητρα Παπανδρέου Principal Manager, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ανέπτυξε μια από τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας, αναφορικά με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, όπως η δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας μάθησης «KnowHow Academy» (www.ebrdknowhowacademy.com).  “Η πλατφόρμα περιλαμβάνει δωρεάν εκπαιδευτικό περιεχόμενο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, απευθυνόμενο σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με θέματα όπως η διαχείριση πελατών και προμηθευτών, η χρηματοοικονομική διαχείριση, η χρηματοδότηση, η διαχείριση προσωπικού και οι προκλήσεις ηγεσίας. Η EBRD παρέχει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, σε πεδία που είτε επηρεάστηκαν πολύ είτε γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας: εφοδιαστική αλυσίδα, ηλεκτρονικό εμπόριο, τεχνολογία”, διευκρίνισε η κ. Παπανδρέου.

fotopapandreou_F6820.png

Ακολούθησε ο κ. Λαμπρόπουλος Χάρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Α.Ε, όπου  σημείωσε ότι  "θα πρέπει η χώρα μας να διαχειριστεί με συνέπεια και σωστή στόχευση τα περίπου 60 δισ., που θα εισρεύσουν μέσα στην επόμενη επταετία (32 δισ. από τα Ταμείο Ανάκαμψης και 25-28 δισ. από το ΕΣΠΑ)". Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, για τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπουν όροι για το που θα κατευθύνουν, με την προτεραιότητα να δίνεται σε επενδύσεις, που έχουν σχέση με την Πράσινη ενέργεια και το περιβάλλον”.

fotolampropoulos_F7176.png

Τέλος, τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά : “Στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Αναφορικά με τον τουρισμό, η αγροδιατροφή θα αποτελέσει βασικό κομμάτι για την ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας σε διαδρομές που θα ενώνουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Ιταλία σε πρώτη φάση, εστιάζοντας στην κουλτούρα και κουζίνα, στην ανάδειξη των φυσικών πόρων της διασυνοριακής περιοχής και στην ευεξία, όπου θα συμπεριληφθούν διάφορες μορφές αθλητισμού, όπως η ποδηλασία, η ναυσιπλοΐα και η κατάδυση αλλά και δράσεις όπως μικρές θαλάσσιες διαδρομές κλπ……..Η βάση του τουριστικού μας προϊόντος υπάρχει αρκετά χρόνια τώρα με τον μαζικό τουρισμό, το μέλλον μας έχει συγκεκριμένο στόχο και αυτός είναι ο θεματικός τουρισμός. Έχουμε τα εφόδια, έχουμε τις ιδέες, Μπορούμε……”

fotoantiperif_F6869.png

 

Κλείνοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε «…το Επιμελητήριο Λευκάδας  υλοποίησε κατά τα έτη 2012-2020 ένα σημαντικό σε μέγεθος και σε ποιότητα έργο εκπαίδευσης εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, και εργαζομένων  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι ενέργειες εκπαίδευσης αφορούσαν, την απόκτηση βασικών και εξειδικευμένων δεξιοτήτων, την ικανοποίηση διαπιστωμένων εκπαιδευτικών αναγκών στους τομείς της υγιεινής και  ασφάλειας, αλλά και στον εμπλουτισμό των γνώσεων των μελών μας αλλά και των αργαζομένων τους που απασχολούνται στον τουρισμό. Είναι επίσης γνωστό ότι σε μία δύσκολη χρονιά, τολμήσαμε και συνεχίσαμε δράσεις και συνεργασίες για την προβολή του νησιού μας, όπως αυτή με την MarketingGreece. Δεν εγκαταλείπουμε. Η Λευκάδα μας είναι ένα στολίδι και πρέπει όλοι οι φορείς να εργαστούμε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες καθιστούν εφικτή μία τέτοια προοπτική. Υπόσχομαι να εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να οδηγηθούμε έτσι και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.»

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας ευχαριστεί όλους για τη σημαντική συμμετοχή τους. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αξιόλογους ομιλητές μας που πλαισίωσαν τις εργασίες της ημερίδας και μοιράστηκαν τη γνώση τους.

 

Για το Δ.Σ. 

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σ. Σωτήρης 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ