ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέση στο Διαδικτυακό Forum ‘’Στρατηγική Σύνδεση Της Παραγωγικής Βάσης Της Χώρας Με Τον Τουρισμό’’ για τα Ιόνια Νησιά
30/01/2021
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

skiad_F13144.png

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέσης συμμετείχε στις 27/1 στο Διαδικτυακό Forum ‘’Στρατηγική Σύνδεση Της Παραγωγικής Βάσης Της Χώρας Με Τον Τουρισμό’’  για τα Ιόνια Νησιά στο ITNNEWS.GR.

Το Forum πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Σκιαδαρέσης έκανε αναφορά σε συγκεκριμένους σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν για να κατακτήσουμε το πολυπόθητο μοντέλο της σύνδεσης της παραγωγικής βάσης με τον τουρισμό:

1.Προγράμματα πιστοποίησης της χρήσης τοπικών προϊόντων στην εστίαση (π.χ. Σήμα Ελληνικό Πρωϊνό, Σήμα Ελληνική Κουζίνα -θα μπορούσαμε να φτιάξουμε την Ιonian Cuisine), προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί.  Στόχος μας πρέπει να είναι η συνεργασία του πρωτογενoύς τομέα των νησιών μας με τις τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες. Πρέπει επιτέλους να μένει η υπεραξία του τουρισμού στον τόπο μας και όχι τα έσοδα που εισπράττουν τα ξενοδοχεία μας να «φεύγουν» στο εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων.»

2.Έμφαση στον Γαστρονομικό τουρισμό:

Ο Γαστρονομικός τουρισμός δεν ταυτίζεται μόνο με την αγορά χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων γαστρονομίας.  Αφορά μια σειρά άλλων πτυχών, και συγκεκριμένα:

-Για να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου για τη χώρα μας και να βιώσει το ελληνικό τραπέζι έστω κι από το σπίτι του, θα μπορούν να γίνονται  Οnline μαθήματα μαγειρικής διαθέσιμα σε όποιον έχει νοσταλγήσει αρώματα και γεύσεις Ελλάδας.

-Χρήση τοπικών συνταγών. Αναμνηστικά σουβενίρ με  αναγραφόμενες τοπικές συνταγές.

-Επίσκεψη και περιήγηση  σε χώρους παραγωγής τροφίμων ή ποτών πχ επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιοτριβεία κτλ. Το Επιμελητήριο Λευκάδος στο πλαίσιο αυτό,  στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων που έφταναν στο νησί μας, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να μοιράζει φυλλάδια με προτεινόμενες διαδρομές & εμπειρίες στη Λευκάδα και είχε συμπεριλάβει σε αυτές επισκέψεις σε οινοποιείο και ελαιοτριβείο- Μουσείο Ελιάς στη Λευκάδα  

-Συμμετοχή σε γαστρονομικές γιορτές και φεστιβάλ. Ο φορέας μας για πολλά χρόνια συνδιοργανώνει με άλλους φορείς το φεστιβάλ γαστρονομίας στη Λευκάδα.

 

3. Επικέντρωση στον τουρισμό επιμόρφωσης & στον τουρισμό εμπειρίας

Στόχος μας είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου να διαμορφώσουν σταδιακά την εξειδίκευση στην παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που προσφέρουν οι ίδιοι, μέσα από τον τουρισμό εμπειρίας. Πέρα από συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως πχ, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα,  τέτοια υπηρεσία μπορεί αναμφισβήτητα να είναι και η παραδοσιακή μαγειρική. Η υπηρεσία αυτή μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αγροδιατροφικό τομέα του τόπου μας

4.Κίνητρα στους νέους & ολοκληρωμένο σύστηνα αγροτικής εκπαίδευσης  

Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας μας διοργανώνει κάθε χρόνο σχολεία επιμόρφωσης επαγγελματιών τουρισμού, που δίνουν έμφαση σε όλους τους τομείς.

5. Πρέπει να πούμε όχι στην ξενομανία και να ξεφύγουμε από την αντιγραφή των ξένων προτύπων.

6. Το μάρκετινγκ- Είναι σημαντικό να προβάλουμε τα προϊόντα μας  και όχι μόνο  αυτά αλλά και τον τόπο παραγωγής τους,  την ιστορία τους και τη διατροφική τους αξίας.

7. Όπως είχε κατατεθεί και στο παρελθόν πρόταση του Επιμελητηρίου Λευκάδας προς τα άλλα 3 Επιμελητήρια των Ιονίων Νήσων αναφορικά με την δημιουργία μόνιμου πρατηρίου-εκθετηρίου με προϊόντα των Ιονίων νήσων ως σημείο πώλησης στην Αθήνα, με στόχο την ισχυροποίηση της ταυτότητας  και της εξωστρέφειας των παραδοσιακών μας προϊόντων.

Με αφορμή το φόρουμ και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη διασύνδεση  των τριών  βασικών  πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας,  της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και του τουρισμού, κάτι που αποτελεί ζητούμενο εδώ και δεκαετίες, ο φορέας μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες με κάθε πρόσφορο μέσο.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ