ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Νέα δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες από 13 Σεπτεμβρίου 2021
01/09/2021
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

Νέα δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες από 13 Σεπτεμβρίου 2021

test_F18949.jpg

Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας .

Τι θα ισχύσει:

Από 1η Σεπτεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα μπουν σε αναστολή εργασίας. Δεν θα δοθεί παράταση. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς καθώς και φαρμακοποιούς. Για αυτούς θα υπάρξουν πρόστιμα και κυρώσεις.

Από 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022 θα ισχύουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης Covid για ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει να κάνουν ένα rapidtest κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Το κόστος είναι 10 ευρώ.

Εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τις τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δυο rapidtest.

Υποχρεωτικά δυο τεστ θα κάνουν οι μαθητές και θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος.

Οι φοιτητές θα κάνουν δυο rapidtest την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) θα πρέπει να έχουν rapidtest 48 ώρες πριν το ταξίδι. Αυτό ισχύει για ηλικίες από 12 ετών. Παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με selftest.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές τεστ μπορούν να κάνουν μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ πριν ταξιδέψουν κτλ.

Σε δημόσιους χώρους από 13 Σεπτεμβρίου:

Κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει προ εξαμήνου.

Στα γήπεδα επιτρέπεται είσοδος μόνο για εμβολιασμένους-νοσήσαντες

Σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται είσοδος σε ανεμβολίαστους με rapidtest 48 ώρες πριν. Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν μόνο για εμβολιασμένους. Αν το κάνουν θα λειτουργούν με χωρητικότητα 100%.

Στα κλειστά γυμναστήρια επιτρέπεται είσοδος ανεμβολίαστων με rapidtest 48 ώρες πριν. Μπορούν να λειτουργήσουν ως Covid Free

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας θα μπορεί ο εργοδότης να γνωρίζει ποιοι είναι εμβολιασμένοι. Υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης του αρνητικού τεστ.

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Αναλυτικότερα οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας καθώς και η παρουσίαση τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στο link

https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/9203-anakoinwseis-ypoyrgoy-ygeias-basilh-kikilia-gia-ta-metra-dhmosias-ygeias-poy-aforoyn-toys-anemboliastoys-polites

 

Πρόστιμο σε εργαζομένους που προσέρχονται στο χώρο εργασίας χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ νέες αποφάσεις με τις οποίες τροποποιούνται οι αποφάσεις για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με την απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.48485/30.7.2021 (ΦΕΚ Β 3493/31.7.2021) τροποποιείται η παράγραφος 4 του άρθρου 6 της απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 και προβλέπεται ότι το ΣΕΠΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε εργαζόμενους οι οποίοι προσέρχονται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχουν προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου ή επίσης προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους ενώ έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ