ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Οι επιδοτήσεις ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιούλιο
21/07/2022
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

reuma_F12.jpg

Κ. Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιούλιο

Διευρυμένες θα είναι οι επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αύξηση της ενίσχυσης ανά κιλοβατώρα, αλλά και με κατάργηση των ορίων κατανάλωσης στις επιδοτήσεις. Αναφερόμενος στο «μέτωπο» της ενεργειακής ασφάλειας ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5.

Η μεγάλη διαφορά είναι πως από τον Ιούλιο σταματά η φόρμουλα της κλιμακωτής επιδότησης ανάλογα με την κατανάλωση για τα νοικοκυριά και πλέον είναι οριζόντια ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Δηλαδή για Μάιο και Ιούνιο επιδοτούνταν με γενναιότερο ποσό οι πρωτες 300 κιλοβατώρες και με 100€/MWh η υπόλοιπη κατανάλωση.

Πλέον η επιδότηση θα είναι 200€/MWh από 0 έως την τελική κιλοβατώρα κατανάλωσης

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

- Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις δίνονταν για τις πρώτες 300KWh κατανάλωσης για τα νοικοκυριά. Ειδικότερα τον Ιούνιο ήταν  48,75 ευρώ για τις πρώτες 300KWh στα νοικοκυριά από 54,75 ευρώ που ήταν για τον Μάιο.

- Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

- Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Mε αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ