ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών τουριστικών καταλυμάτων και παρουσία ναυαγοσώστη
26/05/2023
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

 NAYAGOSOSTIS_F-1906906391.jpg

Σχετικά με την λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και την παρουσία ναυαγοσώστη βάσει του νόμου 4688/2020, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια με συνεχείς επιστολές και συναντήσεις στο Υπουργείο Τουρισμού άλλαξε ο νόμος και  έγινε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε τα καταλύματα με λιγότερα από 50 δωμάτια  να μην είναι υποχρεωμένα να προσλάβουν πτυχιούχο ναυαγοσώστη. Επίσης πολύ σημαντική αλλαγή ήταν ότι αντικαταστάθηκε η λέξη «κλίνες» σε «δωμάτια».

Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν : Στο άρθρο 46 του ν. 4688/2020 (Α’ 101), τροποποιούνται: α) η περ. α’ με την αντικατάσταση της λέξης «περισσότερες» από τη λέξη «περισσότερα» και με την αντικατάσταση της λέξης «κλίνες» από τη λέξη «δωμάτια,», β) η περ. β’ με την παράταση της δυνατότητας εκτέλεσης χρεών ναυαγοσώστη από τους επόπτες ασφαλείας και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3α. Για τα καταλύματα με περισσότερα από πενήντα (50) δωμάτια και με βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής μεγαλύτερο από ενάμιση (1,5) μέτρο, ο ναυαγοσώστης πισίνας, οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της πισίνας, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος εντός του χώρου της κολυμβητικής δεξαμενής ή να περιπολεί πεζός στον χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

β. Για τα καταλύματα με λιγότερα από πενήντα (50) δωμάτια ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από ενάμιση (1,5) μέτρο, καθώς και για κολυμβητικές δεξαμενές που βρίσκονται σε κήπους ταράτσας (roof garden) τουριστικών καταλυμάτων και για τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές, έως την 31η.12.2023, χρέη ναυαγοσώστη εκτελεί ο επόπτης ασφαλείας, ο οποίος διαθέτει βεβαίωση σε ισχύ, παρακολούθησης προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης ναυαγοσώστη πισίνας από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινής απόφασης της παρ. 5 και ο οποίος βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής και καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.»

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό, ότι προτίθεται να υλοποιήσει σεμινάριο για δίπλωμα ναυαγοσώστη όπως προκύπτει από το ΦΕΚ

Όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω σεμινάριο παρακαλούνται  να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο στο τηλέφωνο 2645022686, υπεύθυνη κα Λάζαρη.

Με γνώμονα το συμφέρον του επαγγελματία, ο φορέας συνεχίζει να ασκεί πιέσεις ώστε να  καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις ΜΜΕ γιατί αφενός η έλλειψη σε διπλωματούχους ναυαγοσώστες είναι τεράστια και αφετέρου επιβαρύνει με ένα επιπλέον σημαντικό κόστος τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ