ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και υποβολή στοιχείων τεχνικών εργασιών επί εξοπλισμού που λειτουργεί με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ή ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος
12/02/2020
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και υποβολή στοιχείων

τεχνικών εργασιών επί εξοπλισμού που λειτουργεί με φθοριούχα αέρια του

θερμοκηπίου ή ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος»

 

Αγαπητά Μέλη,

Σας γνωστοποιούμε πως από 29/7/2019 και με Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε

στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ (www.ypeka.gr) ξεκίνησε επίσημα η εφαρμογή της

νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και υποβολή στοιχείων

συντήρησης και τεχνικών εργασιών του εξοπλισμού που λειτουργεί με ελεγχόμενες ουσίες, δηλαδή με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου του ΚΑΝ(ΕΕ)517/2014 και με ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος του ΚΑΝ(ΕΚ) 1005/2009.

Με την πλατφόρμα αυτή αναβαθμίζεται το υπάρχον σύστημα καταγραφής και

υποβολής των δελτίων ελέγχων που προβλέπεται στις εφαρμοστικές ΚΥΑ για τους ανωτέρω Κανονισμούς, δηλαδή την ΚΥΑ 18694/2012 για τα φθοριούχα αέρια και την ΚΥΑ37411/2007 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος. Τα έντυπα δελτία ελέγχου των δύο ΚΥΑ ενοποιούνται σε ένα ενιαίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ εξοπλισμού (Η.Δ.Ε) το οποίο πλέον καλύπτει όλα τα είδη εξοπλισμού και ελεγχόμενων ουσιών. Τα ΗΔΕ καταχωρούνται σε μια ενιαία ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ODS & FGASES η οποία επίσης αποτελεί την ενοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή των Βάσεων Δεδομένων που προβλέπονται στις ΚΥΑ.

Το σύστημα έχει στόχο να καταγράψει το σύνολο των μονάδων εξοπλισμούεντός της Ελληνικής επικράτειας, που υπόκεινται σετακτικούς ελέγχουςεντοπισμού διαρροών. Παράλληλα το σύστημα θα μπορεί να παρακολουθεί τησυμμόρφωση των χειριστών τους με τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης εκπομπώντων ελεγχόμενων ουσιών στους ίδιους Κανονισμούς, μέσω της ετήσιας συλλογήςστοιχείων για τις τεχνικές εργασίες που πραγματοποιούνται στις μονάδεςεξοπλισμού.

Ο εξοπλισμός του υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους είναι :

α. Σταθερός εξοπλισμός Ψύξης, Κλιματισμού, Αντλιών θερμότητας και

Πυροπροστασίας που λειτουργεί με φορτίο > 3 Kg ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος του Κανονισμού (ΕΚ) 1005/2009, υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο (23) του ανωτέρω Κανονισμού και με τη συχνότητα που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο.

β. Στατικός εξοπλισμός Ψύξης, Κλιματισμού, Αντλιών θερμότητας και

Πυροπροστασίας, Μονάδες Ψύξης σε φορτηγά και ρυμουλκούμενα ψυγεία,

οργανικοί κύκλοι Rankine και Ηλεκτρικός εξοπλισμός μεταγωγής που λειτουργεί με φορτίο > 5 tnCO2 eq φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου του Κανονισμού (ΕΕ) 517/2014, υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο (4) του ανωτέρω Κανονισμού και με τη συχνότητα που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο.

Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων είναι οι "χειριστές" του εξοπλισμού. Ο χειριστής είναι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης των μονάδων εξοπλισμού, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο ανωτέρω πλήρης έλεγχος της λειτουργίας του έχει εκχωρηθεί ρητά σε τρίτο μέρος (π.χ σύμβαση με τεχνικό ή εταιρεία συντήρησης, συμβόλαιο με ενοικιαστή κλπ.).

Αναλυτική περιγραφή του νέας πλατφόρμας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της εφαρμογής (https://ods.fgases.ypen.gr/services) από όπου μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το ΗΔΕ και το τεύχος των οδηγιών.

Το συμπληρωμένο Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου κάθε έτους, για κάθε μονάδα

εξοπλισμού, υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Υ.ΠΕΝ. έως την 31η Μαρτίου του

επόμενου έτους.

Βασική προϋπόθεση πριν την υποβολή του Η.Δ.Ε., είναι η απόκτηση

κλειδαρίθμου για την εγγραφή στην πλατφόρμα.

Σας ενημερώνουμε ότι για την απόδοση Κλειδαρίθμων και την

καταχώριση των μονάδων εξοπλισμού, για την χρήση του έτους 2019, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως την 29η Φεβρουαρίου 2020.

Για την μη υποβολή των ανωτέρω στοιχείων από τους υπόχρεους και για τη μη συμμόρφωσή τους, επιβάλλονται κυρώσεις.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ