ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Καταλυτικές ημερομηνίες για επιχειρήσεις και εργαζομένους
03/04/2020
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

 

Καταλυτικές ημερομηνίες για επιχειρήσεις και εργαζομένους

 

·         Μέχρι τις 10 Απριλίου έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή του Κράτους και όσες πλήττονται (με βάση τους ΚΑΔ) να υποβάλλουν στην σχετική πλατφόρμα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» την σχετική αίτηση προκειμένου να ζητήσουν αναστολή των συμβάσεων για τους υπαλλήλους τους και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ αλλά και μείωση της καταβολής του ενοικίου κατά 40%.

 

·         AΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, supportemployees.yeka.gr
Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα 
supportemployees.yeka.gr στην οποία θα μπορούν από σήμερα, να υποβάλλουν τις αιτήσεις του οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους. Οι αιτήσεις ξεκινούν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1. Στις 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2. Στις 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3. Στις 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4. Στις 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5. Στις 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6. Στις 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7. Στις 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8. Στις 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9 και στις 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.
 

 

·         Το πρώτο 10ημερο του Απριλίου επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και γενικότερα όσοι απασχολούν έως 5 άτομα (βάσει ΚΑΔ) θα μπορούν να δηλώσουν το ειδικό έντυπο που θα υπάρχει στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

 

·         Από τις 15 Απριλίου, οι περίπου 166.000 επιστήμονες- ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, κ.α.) θα λάβουν μέσω voucher τα 600 ευρώ. Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 400 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος Απριλίου. Οι δικαιούχοι συμμετοχής στην τηλε-κατάρτιση θα μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Εργασίας.

 

·        Η υποβολή των αιτήσεων χορήγησης των δανείων από το Taxis θα γίνει από τις 2 Απριλίου έως και τις 10 Απριλίου.Oι αιτήσεις από την πλευρά των ενδιαφερομένων (θα υποβληθούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, mybusinessSupport) και μετά να γνωστοποιηθούν τα ακριβή κριτήρια χορήγησης.. Δικαίωμα υποβολής αίτησης δεν θα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που κρίνονται ως πληττόμενες, αλλά όλες ανεξαιρέτως (αρκεί να καλύπτουν τον περιορισμό με βάση τον αριθμό εργαζομένων).  Eπιχειρήσεις που απασχολούν έως και 500 άτομα προσωπικό

Βασική προϋπόθεση, όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας ως πληττόμενες, για μπορούν να λάβουν τα οφέλη που προβλέπονται με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων τους.

·        

      ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ (PASSWORD) ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΠΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης 
συνιστούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασης τους (passwords) στο Taxisnet με νέους ισχυρότερους, συγκεκριμένων προδιαγραφών. H αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης συνίσταται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών μας συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση των διαπιστευτηρίων Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου "Gov.gr". Για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη, υπάρχει διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων που δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο της επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιεί τα δικά του διαπιστευτήρια (και όχι του πολίτη) για να αποκτήσει πρόσβαση στις συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.
 

·        Δ.Τ.: Διευκρινίσεις για την έκπτωση 25%

Προς άρση αμφιβολιών σχετικά με την έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, διευκρινίζεται ότι:

 

-    Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020 οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

-    Η εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

 

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να καταβάλουν οφειλές Μαρτίου που εμπίπτουν στο καθεστώς έκπτωσης 25% σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 (ΦΕΚ Α΄ 75), το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

 

Τέλος,  θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

 

  


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ