ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
19/10/2020
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Τη δυνατότητα σε όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση να καταβάλουν τις οφειλές τους (που γεννήθηκαν την περίοδο της καραντίνας) προς την εφορία σε δόσεις παρέχει η κυβέρνηση, με ρύθμιση που θα φέρει προσεχώς στη Βουλή. Παράλληλα, προβλέπεται η επανένταξη σε ρυθμίσεις που έχασαν οι φορολογούμενοι εξαιτίας της πανδημίας, ενώ θα θεσπιστεί νέα ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταπτώσεις δανείων ανέρχονται στο 1,1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ. Πάντως, το νέο πακέτο ρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την περίοδο της καραντίνας, όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη υποχρέωση. Τα χρέη αυτά μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της πάγιας ρύθμιση που προβλέπει 24 δόσεις για την εξόφληση των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες (π.χ. φόρος κληρονομιάς).

Ειδικότερα το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων προβλέπει:

1. Τη θεσμοθέτηση νέας ειδικής ρύθμισης για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτήν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

2. Επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις που είχαν. Ολοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο, ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού, στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατεβλήθησαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

3. Οσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, ανεξάρτητα εάν πλήττονται ή όχι από την πανδημία, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

4. Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οι οφειλές στην εφορία, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

5. Πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων. Ολοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους. Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ