ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Την επόμενη εβδομάδα το συνολικό σχέδιο μετά τις 14 Δεκεμβρίου – Ποιοι κλάδοι θα έχουν προτεραιότητα
07/12/2020
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

welcome_F11568.jpg

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου και το lockdown, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι αυτό το σχέδιο θα είναι συνολικό και όχι αποσπασματικό.

«Έχουμε παρατείνει τα μέτρα έως τις 14 Δεκεμβρίου, άρα έχουμε το χρονικό διάστημα για να δούμε τα θέματα και να ενημερώσουμε τους πολίτες υπεύθυνα για το τι θα πρέπει να περιμένουν», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως προς το παρόν βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα.

«Οι πολίτες, μετά από 10 μήνες κόπωσης, ζητούν ν’ ανοίξουμε με ασφάλεια. Γι’ αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών κι έτσι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας», επισήμανε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διάφορα μέλη της επιτροπής των ειδικών που να εκφράζουν στο δημόσιο λόγο τις απόψεις τους, αλλά οι εισηγήσεις της επιτροπής είναι αυτές που λαμβάνει υπόψη της για τις τελικές της αποφάσεις η κυβέρνηση. Ειδικά δε για την παράταση του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τέθηκε καν θέμα συζήτησης με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της πολλούς δείκτες, όπως αυτόν των κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα υγείας. Χαρακτήρισε δε ως ενθαρρυντικό στοιχείο τη μείωση των νοσηλειών για κορονοϊό σε απλές κλίνες, αλλά πρόσθεσε πως ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός και αυτά όλα πρέπει να σταθμιστούν. Ανέφερε, επίσης, ότι ο δείκτης των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε, όπως και ο δείκτης θετικότητας στα τεστ και ο δείκτης μετάδοσης (Rt) που πέφτει, έστω και πιο αργά, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη.

«Δύσκολο να επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό»

Σε ερώτηση για τους λόγους που η αποκλιμάκωση είναι αργή, ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως πρόκειται για συνδυασμό πολλών πραγμάτων. «Δεν νομίζω, όμως, ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα», τόνισε, αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί π.χ. μια εβδομάδα ή 10 μέρες νωρίτερα τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά την ώρα που γινόταν η σχετική συζήτηση ουδείς είχε εισηγηθεί lockdown. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι η κόπωση του πληθυσμού είναι μεγάλη και γι’ αυτό, όπως είπε, κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία να τηρηθούν τα μέτρα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ότι δύο από τους παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση ήταν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη και οι είσοδοι και έξοδοι από τη χώρα στα βόρεια σύνορα. Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπήρξαν εισηγήσεις για πιο σκληρά μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε τέτοια κατεύθυνση από τους ειδικούς και υποστήριξε ότι «η μίξη των μέτρων είναι στο κατάλληλο επίπεδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για ν’ αποδώσουν».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και του γεγονότος ότι σε μια «καθαρή» περιοχή θα υπάρξει χαλάρωση κι έτσι τα κρούσματα θα πάρουν γρήγορα την ανιούσα. Επισήμανε, πάντως, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες και διαφορετικά μέτρα» κι επανέλαβε πως «σημασία έχει να τηρούμε όλοι τα μέτρα και να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο».

Σε ποιους κλάδου θα δοθεί προτεραιότητα

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε ότι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη. Πρόκειται για 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Το κριτήριο με το οποίο ελήφθη η απόφαση είναι ότι «αν αυτοί οι άνθρωποι δεν δουλέψουν καθόλου τις γιορτές δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους την 1η Ιανουαρίου και μεγάλο μέρος του εμπορεύματος δεν μπορεί να πωληθεί ούτε του χρόνου τα Χριστούγεννα» και θα έπρεπε να πεταχθεί.

Από τη στιγμή που άνοιξε η λιανική πώληση για τα συγκεκριμένα καταστήματα «ξεκλειδώνει» και η πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ. Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε μάλιστα σε αυτό το σημείο ότι συμμερίζεται και λαμβάνει υπόψη την ένσταση που έχει εκφραστεί από πολλούς στην αγορά για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται στις μεγάλες αλυσίδες οι οποίες πωλούν επίσης χριστουγεννιάτικα είδη και τώρα είναι κλειστές.

«Θα θέλαμε πολύ να ανοίξουμε όλα τα καταστήματα που έχουν εποχικά αλλά είναι πολλές χιλιάδες», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία πάντως πρόθεση είναι να ανοίξουν σύντομα.

Γενικά για το άνοιγμα της αγοράς είπε ότι πως «πρόθεσή μας είναι όταν η επιδημία το επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς να γίνει κλιμακωτά για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός» και οι «τρομακτικές εικόνες» του Λονδίνου κατά την πρώτη μέρα του ανοίγματος.

Ξεκαθάρισε δε ότι το άνοιγμα της Δευτέρας για τα εποχικά καταστήματα θα γίνει γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι μια «άσκηση ευθύνης» για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους αλλά και τους πολίτες, προσθέτοντας πως εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σαν αυτές του Λονδίνου και δεν τηρηθούν τα μέτρα στα εποχικά καταστήματα, θα κλείσουν αμέσως-«την Τρίτη θα τα κλείσω» είπε χαρακτηριστικά.

Δύσκολο χαρακτήρισε το άνοιγμα της της εστίασης στις γιορτές, άλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστίασης έχουν δηλώσει ότι καλύτερο είναι να μην ανοίξουν καθόλου αν είναι να ανοίξουν μόνο για πέντε μέρες, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης του κλάδου δήλωσε πως όταν ανοίξει η εστίαση θα επιδοτηθεί αναδρομικά η αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ συνολικά ο κλάδος θα τύχει αργότερα ειδικής φροντίδας μέσω του ΕΣΠΑ.

Στην πρώτη προτεραιότητα για άνοιγμα είναι εκτός από τα κομμωτήρια, βιβλία και παιχνίδια και τα ανθοπωλεία, όπως ανέφερε ο Υπουργός.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ