ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ. ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
19/02/2021
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

151614881_855040658651844_3481889436905345295_n_F1034.jpg 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σκιαδαρέσης, συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης 17/2/2021  στην διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών Π.Ε. Λευκάδας, που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκάδας.

Ο κ. Σκιαδαρέσης τόνισε ότι η  ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε φλέγον θέμα, διότι αναδεικνύει ξαφνικά μεγάλα προβλήματα, που κρυβόντουσαν για χρόνια και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν. Αποτελεί σημαντικό γεγονός φυσικά ότι επιτέλους θα μπει μια τάξη και θα γνωρίζουμε ποια περιουσία είναι ιδιωτική και ποια όχι. Είναι ευκαιρία  τώρα να λυθούν τα προβλήματα αυτά και θα πρέπει σε αυτό να συναινέσουμε όλοι και να προσπαθήσουμε μέσα από διάλογο να δοθεί  οριστική λύση, σε συνεργασία με τους πολίτες,  χωρίς όμως να τους αναγκάζουμε σε ταλαιπωρία και υπερβολικά έξοδα.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι για να προσδιοριστεί αν μια έκταση είναι δασική ή ιδιωτική κατά την απεικόνιση των τωρινών δασικών χαρτών θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 και όχι του 1975.

Τόνισε μάλιστα ότι οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο θεωρούν σήμερα ότι τιμωρούνται από το κράτος, επειδή την δεκαετία του 1950 & 1960  δεν μπορούσαν  να βρουν  εργασίες στον τόπο τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά και τα κτήματά τους  και να μεταναστεύσουν είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές εκτάσεις που την δεκαετία του 1950 και του 1960 καλλιεργούνταν να αλλάξουν μορφή (πχ να φυτρώσουν πουρνάρια) και σήμερα  να εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές εκτάσεις.

Ο κ. Σκιαδαρέσης με την ευκαιρία της συνάντησης επεσήμανε, ότι με Νόμο του 1978 το τεκμήριο της απόδειξης της ιδιοκτησίας στα Ιόνια Νησιά πέφτει στο Δημόσιο και όχι στον ιδιώτη κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται επί σειρά ετών και δημιουργεί ταλαιπωρία στους πολίτες. Με απλά λόγια στα Ιόνια Νησιά θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να αποδεικνύει ότι του ανήκει κάποια έκταση και όχι αυτό να προσπαθεί να το αποδείξει ο ίδιος ο πολίτης. Ανέφερε επίσης, ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αναδείξει και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δεν πρέπει να διαθέτει περιουσία στα Ιόνια Νησιά,  καθώς φεύγοντας οι Ενετοί άφησαν την μη ιδιωτική περιουσία που κατείχαν στους Δήμους και τις Κοινότητες των Νησιών.  Kανείς όμως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς Δήμοι, πρώην Νομαρχίες και Περιφέρειες δεν είχε το σθένος να αναδείξει το σημαντικό αυτό θέμα ώστε να διώξουμε έναν πραγματικό βραχνά από πάνω μας.  Περιουσία λοιπόν του Ελληνικού Δημοσίου στην Λευκάδα δεν υφίσταται και στην πραγματικότητα η όποια περιουσία στην Λευκάδα δεν ανήκει σε ιδιώτες  είναι Δημοτική Περιουσία.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σκιαδαρέσης υποστήριξε ότι η κύρωση των δασικών χαρτών πρέπει να γίνει με όλες τις εγγυήσεις για την προστασία της  ιδιωτικής περιουσίας.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ