ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Τοποθέτηση Προέδρου κ. Σκιαδαρέση στην ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα δεδομένα των εξαγωγών στην Περιφέρεια μας, τις ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργούνται για την επόμενη περίοδο και την υλοποίηση δύο νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
01/04/2021
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

1_F6178.jpg 

“Αν αποτυπώσουμε την κατάσταση στο νησί της Λευκάδας θα δούμε ότι ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι επιχειρήσεις είναι μικρές οικογενειακές παραγωγικές μονάδες με περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής.

Η αγωνία μας και η προσοχή μας στρέφεται κυρίως σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Αυτές έχουν ανάγκη από:

  • Στοχευμένη κατάρτιση
  • Διάχυση της πληροφορίας
  • Και…. Συντονισμένες  προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί.

Βέβαια, θα πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να θέλουν να στραφούν στις εξαγωγές.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι 3 φορές, η τελευταία πριν από 2 χρόνια περίπου στα πλαίσια της ανάπτυξης  της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των μελών του Επιμελητηρίου μας,  διοργανώσαμε δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με τον Οργανισμό Enterprise Greece με πλούσια θεματολόγια γύρω από τις εξαγωγές, ξεκινώντας  από τη Δημιουργία – την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων, διαδικασίες εξαγωγών,  κλπ, αλλά η συμμετοχή οφείλω να πω ότι ήταν πάρα πολύ μικρή.

Όσες φορές επίσης, έχουμε δοκιμάσει να δημιουργήσουμε τμήμα εξαγωγών στα μητρώα του φορέα μας η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν ανύπαρκτη. Ακόμη και στην περίπτωση της έκδοσης εξαγωγικού οδηγού οι ενδιαφερόμενες εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις ήταν ελάχιστες. Και σε εκθέσεις με B2B συναντήσεις, που ενημερώνει συνεχώς ο φορέας μας, οι συμμετοχές είναι λίγες.

Δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει αναφορικά  με προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) & προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και αναφορικά με την τυποποίηση…… τα προϊόντας μας ενώ είναι ξακουστά και έχουν δυναμική, λόγω της περιορισμένης αν θέλετε δυνατότητας παραγωγής,  οι παραγωγοί δεν μπαίνουν στην διαδικασία αναγνώρισης και πιστοποίησης.   

Διαθέτουμε ξεχωριστές ποικιλίες κρασιών όπως το verzamo, έχουμε το σαλάμι Λευκάδας, που το μικροκλίμα της περιοχής το κάνει ξεχωριστό, τις φημισμένες φακές Εγκλουβής, το ροζολί ( Παραδοσιακό τοπικό λικέρ) έχουμε κάποια προϊόντα που αξίζουν να πιστοποιηθούν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω  την αναγκαιότητα  της συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒΕ, της Περιφέρειας  και των φορέων της επιχειρηματικότητας των Ιονίων Νησιών, που είναι τα Επιμελητήρια, με σκοπό φυσικά…..

1)   Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των παραγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής

2) Την υλοποίηση και άλλων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα εξαγωγικού μάρκετινγκ, εξαγωγικών διαδικασιών, τεχνικών διαπραγματεύσεων, κ.λ.π.

3)  Υποστήριξη εξαγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής για την συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, εμπορικές αποστολές, κλαδικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

4)    Στοχευμένη ενημέρωση επιχειρήσεων της περιοχής για ζητήσεις προϊόντων από το εξωτερικό.

5)   Υπόδειξη δυνητικών συνεργατών (εισαγωγέων, χονδρεμπόρων, προμηθευτών).

6) Την προβολή των εξαγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα που χρησιμοποιεί ο ΣΕΒΕ.

7)   Την έκδοση ενός εξαγωγικού Οδηγού επιχειρήσεων των Ιονίων Νησιών.

Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε όπως είπαμε και νωρίτερα, ότι θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μαζί,  και εσείς ως ΣΕΒΕ, και η Περιφέρεια και εμείς τα Επιμελητήρια,  αλλά θα πρέπει και οι ίδιες επιχειρήσεις να το θέλουν και να στραφούν στις εξαγωγές"

Eπισυνάπτεται και η σχετική παρουσίαση με τα στοιχεία της χαρτογράφησης των εξαγωγών για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

2_F6113.jpg


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

DOWNLOADS
PAROUSIASI_F15802.pdf

 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ