Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιο Αμυρά, συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 26 Μαϊου 2021, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και οι Πρόεδροι των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις νησιωτικές περιοχές από την ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δρ. Κων/νος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και ο κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΟΑΕΝ, κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση και σ΄ αυτή εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου, συμμετείχαν Πρόεδροι, επιστημονικοί συνεργάτες των Προέδρων και εκπρόσωποι διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια: Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλληνιάς & Ιθάκης, Κυκλάδων, Λευκάδας, Χανίων και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι του ΕΟΑΕΝ και των νησιωτικών Επιμελητηρίων τόνισαν ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα στα νησιά, δεδομένου ότι χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη έκταση αυτών ως δασική ή χορτολιβαδική και ζήτησαν: α) να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και όχι του 1975, επειδή στις δεκαετίες του 50 & 60 πολύ νησιώτες έφυγαν σαν μετανάστες στις μεγάλες πόλεις ή στο εξωτερικό, ενώ όσοι παρέμειναν ασχολήθηκαν κυρίως με τον τουρισμό, αφήνοντας έτσι τα κτήματα τους ακαλλιέργητα με αποτέλεσμα να φυτρώσει άγρια βλάστηση και σήμερα να χαρακτηρίζονται ως δασικά, β) να επεκταθεί και στα νησιά Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο και Δωδεκάνησα η εξαίρεση της δασικής νομοθεσίας, άρθρο 62 του ν. 998/1979, η οποία ισχύει στα υπόλοιπα νησιά και τη Μάνη, και σύμφωνα με την οποία σε θέματα αντιδικιών ιδιοκτησίας το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποδείξει με τίτλους την κυριότητα της έκτασης που διεκδικεί, γ) να διορθωθούν άμεσα τα σφάλματα στους χάρτες γιατί η επικρατούσα κατάσταση αφενός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες, οι οποίοι για να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους πρέπει να υποβληθούν σε ταλαιπωρία και έξοδα και αφετέρου έχουν μπλοκαριστεί οι μεταβιβάσεις αλλά και αρκετές επενδύσεις και δ) Οι επιτροπές αντιρρήσεων να στελεχωθούν και λειτουργήσουν άμεσα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι αποτελεσματικές.
Ο κ. Υφυπουργός απάντησε σ΄ όλα τα θέματα που τέθηκαν, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι: 1) η εκπόνηση των δασικών χαρτών είναι μια μεγάλη ανάγκη για το Ελληνικό κράτος, ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, 2) έχουμε ενημερωθεί για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα νησιά με το αναλυτικό υπόμνημα που μας στείλατε και ήδη έχουμε ικανοποιήσει ορισμένα απ΄ αυτά, όπως η 6μηνη παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων, η μείωση κατά 50% του τέλους, ο αποχαρακτηρισμός ως χορτολιβαδικών των εκτάσεων που έχουν φρύγανα και πουρνάρια, 3) ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, 4) συστάθηκε και λειτουργεί ομάδα εργασίας, που προετοιμάζει όλες τις νομοπαρασκευαστικές ενέργειες για να αποκτήσουμε αξιόπιστους δασικούς χάρτες, οι οποίοι θα στηρίζονται σε στέρεα νομή βάση και θα διασφαλίζουν την ιδιωτική ιδιοκτησία και 5) θα ληφθεί υπόψη η ανθρωπογενής δραστηριότητα στις αγροτικές εκτάσεις, όπως λιθιές, αναβαθμίδες, καλύβες, κ.λ,π., για να μην τεθούν υπό αμφισβήτηση ιδιοκτησίες.
Στη συνέχεια οι κ.κ. Κ. Αραβώσης και Ε. Γκουντούφας, παρουσίασαν τα μέτρα που σχεδιάζονται, αλλά και αυτά που ήδη έχουν ληφθεί για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν, αναφέροντας μεταξύ των άλλων, ότι για την διόρθωση των πρόδηλών σφαλμάτων οι δασικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν με προσωπικό και συνεργάτες, οι αντιρρήσεις θα εξεταστούν βάσει χρονοδιαγράμματος και από αμειβόμενες επιτροπές για να είναι αποτελεσματικές και ότι σύντομα θα λυθεί το ζήτημα των χορτολιβαδικών εκτάσεων στα νησιά.
|