ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΘΕΜΑ : 49η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.
06/07/2021
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Stigmiotypoothonis2021-07-02120050_F26364.pngΜε επιτυχία διεξήχθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, οι εργασίες της 49ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν).,λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ΄αιτίας της πανδημίας.

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από όλα σχεδόν τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης. Επίσης συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Β.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Μενεξόπουλος και ο Ταμίας του Insuleurκ. Ν. Τσίπηρας.

Stigmiotypoothonis2021-07-02114015_F27510.png

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος κατά αρχήν αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Ν.Π., τα δύο τελευταία έτη,   για το σχεδιασμό και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής που θα διασφαλίζει ανάπτυξη στα νησιά και ευημερία στους κατοίκους τους. Επισήμανε ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων 10 ετών έπληξαν δυσανάλογα τον κοινωνικο-οικονομικό ιστό των νησιών, επιδείνωσαν  την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα και τραυμάτισαν βαριά τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα στήριξης των τοπικών οικονομιών. Χρέος όλων μας είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφενός για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και αφετέρου να σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε πολιτικές και μέτρα που θα οδηγήσουν τα νησιά και τις επιχειρήσεις  σε ένα αναπτυξιακό άλμα, γιατί είναι βέβαιο και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τις μεγάλες κρίσεις ακολουθεί πάντοτε μια δυναμική ανάκαμψη  και η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Για το σκοπό αυτό ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπει ο νόμος «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο», την διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων για τα νησιά μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αλλά και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοσχέδιο. 

 

Stigmiotypoothonis2021-07-02114552_F26201.pngΑκολούθησε ο χαιρετισμός του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος εξήρε την στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΟΑΕΝ, χαρακτηρίζοντας τον Όμιλο ως τακτικό συνομιλητή  σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης, όπως για τη διαμόρφωση του νόμου «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο» και τη βελτίωση διατάξεων του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ήδη ολοκληρώνονται οι ΚΥΑ για την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 4770/2021,  ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα με σκοπό την επέκταση του μέτρου και σε άλλα νησιά. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και των διασυνδέσεων μεταξύ των νησιών, αλλά και στην διάθεση 145 εκ. ευρώ για την εκτέλεση έργων σε λιμενικές υποδομές των νησιών. Τέλος τόνισε ότι η στενή συνεργασία με τον ΕΟΑΕΝ έχει αποδώσει καρπούς και επιβάλλεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να επεκταθεί.  

Stigmiotypoothonis2021-07-02115503_F26289.png

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης,  τόνισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συστηματική δουλειά για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής αναπτυξιακής πολιτικής και στα χέρια μας έχουμε πλέον σημαντικά εργαλεία για την εφαρμογή της. Έχουμε ανάγκη από μια διαφορετική νησιωτική πολιτική και σ΄ αυτό εστιάζει ο νόμος «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο», ο οποίος δεν είναι η αρχή αλλά ούτε και το τέλος. Για το μεταφορικό ισοδύναμο διαθέτουμε δεδομένα για να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του μέτρου, αλλά και να διορθώσουμε κάποιες ατέλειες ή προβλήματα που επισημάνθηκαν. Ήδη ξεκινάει η αποπληρωμή επιδοτήσεων της 1ης  πρώτης φάσης του 2020, η οποία καθυστέρησε, ενώ άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του 2021. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και το Υπουργείο θα στηρίξουν θεσμικά και οικονομικά τις δράσεις του ΕΟΑΕΝ στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Τόσο ο Υπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας παρέμειναν στην συνεδρίαση για περισσότερο από δύο ώρες και είχαν μια εκτενή συζήτηση με τους εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων για θέματα νησιωτικής πολιτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην συνέχεια τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης συζήτησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ήταν τα εξής:

1) «Πορεία υλοποίησης Επετειακών Δράσεων του ΕΟΑΕΝ για τον     εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση»

Το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Νίκος Μιχαλίτσης, Επικοινωνιολόγος και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΕΟΑΕΝ, ως συντονιστής των δράσεων, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη για την πορεία υλοποίησης των δύο δράσεων, ήτοι: α) η διεξαγωγή ενός διήμερου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας από το 1821 μέχρι σήμερα» και β) η έκδοση ενός επετειακού συλλεκτικού λευκώματος με τίτλο «Η συμβολή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας 1821-2021», που έτυχαν την έγκριση και τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».

Οι εν λόγω δράσεις βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης  Οδεύουμε προς ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2021, με 11 θεματικές ενότητες και 8 ομιλητές ανά θεματική. Το υλικό για την έκδοση του λευκώματος έχει παραδοθεί από όλα σχεδόν τα Επιμελητήρια και το προς εκτύπωση έντυπο θα έχει 450-500 σελίδες.

3) Τέλος, η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου έτους 2020, καθώς και τον απολογισμό εσόδων-εξόδων έτους 2020.

  

      Ο Πρόεδρος

                                                                                                                                                            

     Σωτήρης Σκιαδαρέσης

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ