Μια νέα πρόταση κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ.Σωτήρης Σκιαδαρέσης, μιλώντας στην ημερίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των Ελληνικών Περιφερειών που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης στις 14/01/2019.
H συνάντηση εργασίας είχε θέμα «Ανταγωνιστικότητα, ελκυστικότητα και τουρισμός, έρευνα, καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδος μετά το 2020», που εκπονεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο κ.Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής της φιλοσοφίας των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με τη δημιουργία αυτόνομων υποπρογραμμάτων ανά νησιωτική περιφερειακή ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι η Λευκάδα θα έχει το δικό της υποπρόγραμμα , ενταγμένο στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, και θα πάψει να αποτελεί το φτωχό συγγενή στο Ιόνιο.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρότεινε επίσης μια σημαντική αλλαγή στον αναπτυξιακό νόμο, για την ενίσχυση νησιών όπως η Λευκάδα.
‘’ Τα νησιά πρέπει να είναι στην κατηγορία της μέγιστης έντασης ενισχύσεων και υπάρχουν τα επιχειρήματα που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση και συνιστούν τη νομιμοποιητική βάση, όπως: α) η γεωγραφική ασυνέχεια και το μικρό μέγεθος των πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν. β) Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων στα νησιά, που απαιτεί υψηλότερες δαπάνες αλλά και αυξημένο χρόνο για τη μεταφορά πρώτων υλών και προϊόντων. γ) Η εικόνα των οικονομιών μικρής κλίμακας στα νησιά, λόγω της μικρής αγοράς.’’ τόνισε ο κ.Σκιαδαρέσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη νησιωτική πολιτική και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , ο κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης επισήμανε ότι η Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δίνει λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, ενώ η χώρα μας δεν έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τις αναγκαίες αλλαγές στην περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας.
‘’ Αν δούμε την Πολιτική Συνοχής 2014-2020, θα διαπιστώσουμε ότι τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν έχουν τις απαιτούμενες επιλέξιμες δράσεις για τη βελτίωση των υποδομών, των μεταφορών και της προσβασιμότητας, ζητήματα δηλαδή που είναι καίριας σημασίας για τα νησιά μας.’’ ανέφερε ο κ.Σκιαδαρέσης.
Χαρακτήρισε άνιση και ετεροβαρή την κοινοτική χρηματοδότηση που στηρίζεται σε κριτήρια με βάση το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας, ενώ τα κριτήρια είναι περισσότερο σύνθετα και περιλαμβάνουν τις ανάγκες, την κατάσταση των υποδομών και κυρίως την ανταγωνιστικότητα.
Μάλιστα ο κ.Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία με βάση το ΑΕΠ κατατάσσεται στην 187η θέση μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης. Με βάση όμως την ανταγωνιστικότητα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υποχωρεί στη 249η θέση. Επειδή όμως τα κριτήρια χρηματοδότησης συνδέονται μόνο με το ΑΕΠ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παίρνει λιγότερα χρήματα.
Ο κ.Σκιαδαρέσης τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νησιωτικότητα για την περίοδο μετά το 2020, που θα πρέπει να περιλαμβάνει : 1ον) Την ένταξη των νησιωτικών περιφερειών στην κατηγορία των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών, προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση. 2ον) Την υιοθέτηση πρόσθετων κριτηρίων για την κατανομή των πόρων στις νησιωτικές περιφέρειες. Σε αυτά πρέπει να ενταχθούν τα κριτήρια κατάταξης ως προς την ανταγωνιστικότητα, την προσβασιμότητα, το δείκτη προσέλκυσης επενδύσεων και άλλα. Όχι μόνο το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας. 3ον) Την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων στα νησιά.
Επισήμανε ότι απαιτείται και μια άλλη οπτική στο τοπικό πεδίο διακυβέρνησης και αυτό αποτελεί δική μας ευθύνη, αφού η αυτοδιοίκηση σήμερα είναι εγκλωβισμένη σε καταστάσεις που την καθιστούν ανίσχυρη.
“ Αναφέρομαι στη γραφειοκρατία και στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Πρέπει να πάμε σε ένα νέο επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων Κράτους, Δήμου και Περιφερειών. Ιδιαίτερα στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους θα πρέπει να λειτουργούν Τοπικές Μονάδες Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια , που θα είναι διασυνδεδεμένες με τα Υπουργεία για την υποδοχή αλλά και την αδειοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών”, επισήμανε.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σκιαδαρέσης Σωτήρης
|