Με επιτυχία διεξήχθηκαν διαδικτυακά, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, οι εργασίες της 48ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν).,λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων εξ΄αιτίας της υγειονομικής κρίσης του Covid-19.
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από όλα σχεδόν τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη και ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης. Επίσης συμμετείχε ο κ. Ι. Κουφίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος στον ΕΟΑΕΝ, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Β.Ε. Θεσσαλονίκης κ. Μενεξόπουλος και ο Ταμίας του Insuleur κ. Ν. τσίπηρας.
Τους συμμετέχοντες στην τηλεσυνεδρίαση καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα ο τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές, τονίζοντας ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού αποδείχθηκε πολύ πιο επιθετικό αλλά και θανατηφόρο για την κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά. Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας αλλά και σε δεύτερο επίπεδο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, ενώ απαρίθμησε σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας των νησιωτικών περιοχών, καθώς και μακροπρόθεσμων μέτρων με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για την μείωση της εξάρτησης της οικονομίας των νησιών από τον τουρισμό.
Ακολούθησε η ομιλία του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Κόνσολα, με θέμα "Τουρισμός και νησιωτική οικονομία, η επόμενη μέρα". Αναφέρθηκε στην αλλαγή παραγωγικού προτύπου των νησιών, θέτοντας ως πεδία προτεραιοτήτων την ενέργεια, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά και αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που λαμβάνει η Κυβέρνηση, όπως το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 450 εκ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικών χώρων. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση για βελτιωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, προτείνοντας την αντικατάσταση του μέτρου των φοροαπαλλαγών με αυτό της άμεσης επιχορήγησης, καθώς και την αύξηση του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χ. Καλογήρου, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα υγείας του εξελίσσεται ικανοποιητικά και ότι σύντομα θα βρίσκεται στο γραφείο του. Αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», με το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, με συγκεκριμένους και σαφείς στόχους αλλά και μέσα χρηματοδότησης. Το νομοσχέδιο θα ήταν ήδη ψηφισμένο αν δεν μεσολαβούσε το πρόβλημα υγείας του κ. Υπουργού. Επίσης αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ ως εργαλείο χρηματοδότησης οριζόντιων νησιωτικών πολιτικών. Η νησιωτικότητα δεν παραμένει πλέον ένας κενός όρος, αλλά αποτυπώνεται με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για τους νησιώτες. Ζήτησε την συνεργασία όλων των νησιωτικών Επιμελητηρίων για να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου των νησιών. Τέλος πρότεινε την διεξαγωγή τηλεσυνεδρίασης με εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή του Μεταφορικό Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις.
Ακολούθησε η ομιλία του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., κ. Σ. Πρωτοψάλτη, με θέμα "Οι νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης του ΟΑΕΔ: Επενδύοντας στην απασχόληση και στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού", ο οποίος τόνισε ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ανέλαβε πρωτοβουλίες και δράσεις για την στήριξη της αγοράς εργασίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Στην συνέχεια τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης συζήτησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σκιαδαρέσης Σωτήρης
|