ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Κ. ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ Π.Ι.Ν - ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΣΠΑ 2021-2027
23/12/2020
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

2222_F26241.jpg 

Το Επιμελητήριο Λευκάδας συμμετείχε δια του Προέδρου του κ. Σκιαδαρέση, στις διαδικασίες διαβούλευσης με αντικείμενο την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»  (Νέα Προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2021-2027).

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/12 διαδικτυακά  με τη συμμετοχή όλων των βασικών περιφερειακών εταίρωνκατά την οποία έγινε ενημέρωση για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ακολούθησαν το χρονικό διάστηκα 21-22-23/12  - 5 κύκλοι διαβούλευσης για επιμέρους θέματα της περιφερειακής στρατηγικής με βάση τους στόχους πολιτικής του προγράμματος:

Τη Δευτέρα 21/12 

·         Το Παραγωγικό Σύστημα της Π.Ι.Ν: Ανάγκες, Προκλήσεις, Προτεραιότητες

·         Υποδομές Μεταφορών και Ευρυζωνικότητας: Ανάγκες, Προκλήσεις, Προτεραιότητες

Την Τρίτη 22/12 

·         Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή, Κυκλική Οικονομία: Ανάγκες, Προκλήσεις, Προτεραιότητες

·         Κοινωνικές Υποδομές & Υπηρεσίες: Ανάγκες, Προκλήσεις, Προτεραιότητες

Την Τετάρτη 23/12

·         Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη στην Π.Ι.Ν.: Ανάγκες, Προκλήσεις, Προτεραιότητες

Ο κ. Σκιαδαρέσης, εκτός των άλλων, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις -δράσεις πράσινης τουριστικής οικονομίας στην αντίστοιχη θεματική ενότητα «Περιβάλλον, Κλιματική Αλλαγή, Κυκλική Οικονομία».  Αναλυτικά:

«1. Υλοποίηση δράσης εξοικονόμησης ενέργειας στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ανάπτυξη προγράμματος στα πρότυπα του «εξοικονομώ» που θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση στις ξενοδοχειακές μονάδες 1*, 2* και 3* και σε ξενοδοχεία μικρότερου μεγέθους καθώς η απόσβεση είναι δυσκολότερη για αυτά. Τα ξενοδοχεία 4* και 5* και τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ξενοδοχεία θα πρέπει επίσης να επιδοτηθούν είτε για εγκατάσταση είτε για αντικατάσταση τέτοιων συστημάτων καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν εγκαταστήσει τέτοια συστήματα αλλά παλαιότερης τεχνολογίας.

Κάποιες κατηγορίες θα πρέπει να αφορούν την υλοποίηση τεχνικών έργων σχετικών με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο ξενοδοχειακής μονάδας με οριζόντιο τρόπο και ανεξαρτήτου μεγέθους και κατηγορίας (όπως π.χ. αλλαγή κουφωμάτων, θερμοσίφωνων, λαμπτήρων, κλιματιστικών, κα).

2. Δράση προστασίας του περιβάλλοντος από τις Ξενοδοχειακές Μονάδες.

Ανάπτυξη προγράμματος σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων των ξενοδοχειακών μονάδων (ανεξαρτήτου κατηγορίας). Επεξεργασία των απορριμμάτων (μέσω κομπόστ) εντός του ξενοδοχείου ή και την παραγωγή ρεύματος εντός ξενοδοχείου. Συστήνεται επίσης οριζόντια να επιδοτηθούν δράσεις όπως η αντικατάσταση χρήσης πετρελαίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Για την κατανομή του ποσοστού επιδότησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των μονάδων.

3. Δράση ενίσχυσης ξενοδοχειακών μονάδων για την ένταξη σε συστήματα πράσινης πιστοποίησης,  καθώς και σε διεθνή ευρωπαϊκά και εθνικά συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης  σε συνδυασμό και με προγράμματα πιστοποίησης της χρήσης τοπικών προϊόντων στην εστίαση (π.χ. Σήμα Ελληνικό Πρωϊνό, Σήμα Ελληνική Κουζίνα -θα μπορούσαμε να φτιάξουμε την Ιonian  Cuisine), προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί σύνδεσης της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, συμβάλλοντας στη συνολική μείωση του αποτυπώματος των λειτουργιών των ελληνικών ξενοδοχείων.

Στόχος μας πρέπει να είναι η συνεργασία του πρωτογενoύς τομέα των νησιών μας με τις τοπικές ξενοδοχειακές μονάδες.  Πρέπει επιτέλους να μένει η υπεραξία του τουρισμού στον τόπο μας και όχι τα έσοδα που εισπράττουν τα ξενοδοχεία μας να «φεύγουν» στο εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων.»

Το επόμενο διάστημα θα σταλεί αναλυτικό υπόμνημα του Επιμελητηρίου Λευκάδας για όλους τους κύκλους διαβούλευσης.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ