ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
08/01/2020
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Η ΑΑΔΕ ΤΟ 2020

Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι αναμένεται να διενεργηθούν το 2020 από το σύνολο των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε) θα διενεργήσει τουλάχιστον 670 ελέγχους - έρευνες και 17.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης. Παράλληλα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως, θα διενεργήσουν 25.100 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

 

Το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, η οποία θα προφέρει ακόμη και 48 δόσεις, από 12 που είναι μέχρι σήμερα.

 

Η νέα ευνοϊκή πάγια ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο, προβλέπει έως 24 δόσεις για τις τακτικές φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) και έως 48 δόσεις για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς). Στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

Πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης άφησαν απλήρωτες σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ή δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019. Άλλοι φοβούμενοι τις αυξημένες προσαυξήσεις προχώρησαν στη ρύθμιση των παραπάνω οφειλών με την υφιστάμενη μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 12 δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ρύθμισαν τις φορολογικές τους οφειλές μετά την 1η Νομεβρίου 2019 να μπορούν να τις εντάξουν στη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, δηλαδή σε έως 24 ή 48 δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί διέξοδο και σε όσους οφειλέτες δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους περιμένοντας το άνοιγμα της νέας εφαρμογής.

Η νέα πάγια ρύθμιση

Σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν για την πάγια ρύθμιση, για τις τακτικές φορολογικές οφειλές οι δόσεις μπορούν ακόμη και να διπλασιαστούν, δηλαδή από τις 12 να φθάσουν έως και τις 24 ενώ για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές μπορούν να φθάσουν έως και τις 48, αντί για έως 24 που ισχύουν σήμερα. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικό κριτήριο.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγουν για τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο κατά μια εκατοστιαία μονάδα. Το ίδιο θα γίνεται και για όσους επιλέγουν να εξοφλήσουν έκτακτες φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, σε περισσότερες από 24 δόσεις. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων που δικαιούται ο οφειλέτης είναι συνάρτηση του ύψους της οφειλής αλλά και του ύψους του εισοδήματός του.

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία 590 εκατομμυρίων ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ετοιμάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μετά και τις σχετικές ΚΥΑ που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Επενδύσεων και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. Το πρώτο πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης» θα στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της χώρας, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω factoring, leasing, βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κίνησης, trade finance κτλ.

Παράλληλα, στόχος θα είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας γραμμής χρηματοδότησης συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων δανείων των Ενδιάμεσων Φορέων Χρηματοδότησης (ΕΧΟ) αποτελούμενα από δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή/και δάνεια ανανέωσης ή αντικατάστασης παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού με σύγχρονο φιλικό προς το περιβάλλον εξοπλισμό.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα, θεωρούνται οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και που διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια τη στιγμή πραγματοποίησης της χρηματοδότησης.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με το ποσό των διακοσίων ενενήντα εκατομμυρίων ευρώ (290.000.000,00), το οποίο καταβάλλεται στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε, ως επιχορήγηση.

Το δεύτερο φέρει τον τίτλο «Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων». Στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω πιστωτικών γραμμών και ανακυκλούμενων πιστώσεων για τη χρηματοδότηση χαρτοφυλακίων δανείων των Ενδιάμεσων Φορέων Χρηματοδότησης αποτελούμενα από δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή/και δάνεια ανανέωσης ή αντικατάστασης παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού με σύγχρονο φιλικό προς το περιβάλλον εξοπλισμό.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα, θεωρούνται οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και που διατηρούν εγκατάσταση στην Ελληνική επικράτεια τη στιγμή πραγματοποίησης της χρηματοδότησης

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με το ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (300.000.000,00), το οποίο καταβάλλεται στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε, ως επιχορήγηση.

ΠΗΓΗ: www.epixeiro.gr

H ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά στη διάθεση του κοινού μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY

Σπουδαία αξιοθέατα, διάσημα μνημεία, αλλά και μικρές άγνωστες τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις ανά την Ευρώπη πρωταγωνιστούν σε ιστορίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες της πλατφόρμας, πολίτες και επαγγελματίες.

H πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY για την προώθηση και τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλης της Ευρώπης, που βρισκόταν σε πιλοτική λειτουργία για έναν χρόνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επισήμως στο κοινό τον Νοέμβριο. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους δυνητικούς χρήστες να εκμεταλλευτούν πλήρως τις υπηρεσίες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε θέματα πολιτισμού και να γίνουν και ο ίδιοι πρεσβευτές της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Η καινοτόμος πλατφόρμα PLUGGY δημιουργήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, το Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τη start up εταιρεία Clio Muse, σε συνεργασία με 6 ακόμα ευρωπαϊκούς φορείς που εξειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης πολιτισμού και τεχνολογίας.

Σπουδαία αξιοθέατα, διάσημα μνημεία, αλλά και μικρές άγνωστες τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις ανά την Ευρώπη πρωταγωνιστούν σε ιστορίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες της πλατφόρμας, απλοί πολίτες, αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού.

Οι χρήστες της πλαφόρμας, αξιοποιώντας τα εργαλεία εξιστόρησης που την πλαισιώνουν, μπορούν με έναν τρόπο απλό, διαδραστικό και διασκεδαστικό να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιστορίες πολιτιστικής κληρονομιάς και να μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες βιωματικές εμπειρίες και γνώση για τον τοπικό πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας από απλός θεατής και παρατηρητής να γίνει δημιουργός πολιτισμικού περιεχομένου υψηλής αξίας και παράγοντας επιρροής στον χώρο του πολιτισμού.

Τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος για να δημιουργήσει τη δική του πρωτότυπη ιστορία πολιτιστικής κληρονομιάς είναι:

Η Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Platform), η βασική πύλη για την πρόσβαση στις ιστορίες και στις εμπειρίες του PLUGGY: https://www.pluggy.eu .

ΠΗΓΗ: www.ekt.gr

Κομισιόν: Απόφαση - ανάσα για τις ελληνικές εξαγωγές

 

"Από την 1η Ιανουαρίου του 2020, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι εξαγωγικών πιστώσεων για την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι, ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς," ανέφερε η ανακοίνωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη την επιστροφή της Ελλάδας στη λίστα των χωρών "εμπορεύσιμου ρίσκου" (marketable risk) για την βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

"Από την 1η Ιανουαρίου του 2020, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι εξαγωγικών πιστώσεων για την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι, ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς," ανέφερε η ανακοίνωση. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο 2018, την πλήρη ενσωμάτωσή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με «εμπορεύσιμους κινδύνους» για βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2020. Οι εξαγωγικές πιστώσεις δίνουν τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς αγοραστές αγαθών ή/και υπηρεσιών να αναβάλουν την πληρωμή. Η αναβολή της πληρωμής συνεπάγεται πιστωτικό κίνδυνο για τους πωλητές/εξαγωγείς, έναντι του οποίου αυτοί ασφαλίζονται συνήθως με ασφαλιστές του ιδιωτικού τομέα (πράξη αποκαλούμενη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του 2012 για τη βραχυπρόθεσμη εξαγωγική πίστωση, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2013, το εμπόριο εντός των χωρών της ΕΕ (και ορισμένων χωρών εκτός ΕΕ που απαριθμούνται στο παράρτημα) με μέγιστη περίοδο κινδύνου έως δύο ετών συνεπάγεται εμπορεύσιμους κινδύνους και δεν θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να ασφαλίζεται από το κράτος ή από ασφαλιστές υποστηριζόμενους από το κράτος.

Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν αυτό το είδος ασφάλισης, το κράτος δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει και να προσφέρει παρόμοιο προϊόν. Ωστόσο, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της έλλειψης ασφαλιστικής ικανότητας για τους πιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εξαγωγές στην Ελλάδα, η Επιτροπή αποφάσισε το 2013, επίσης βάσει στοιχείων από δημόσιες διαβουλεύσεις, να αποσύρει την Ελλάδα από τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους και να θεωρήσει τους κινδύνους από βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα προσωρινά «μη εμπορεύσιμους».

Η απόφαση αυτή παρατάθηκε πολλές φορές και η τελευταία τροποποίηση λήγει στο τέλος του 2019. Η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση με την οποία κάλεσε τα κράτη μέλη, τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τη διαθεσιμότητα ιδιωτικής ασφάλισης πιστώσεων για εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, ιδίως τις αξιολογήσεις του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τις επιδόσεις του εταιρικού τομέα, η Επιτροπή αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους και να τροποποιήσει αναλόγως την ανακοίνωση. Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι βραχυπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πρόκειται για άλλη μια ένδειξη της συνεχιζόμενης εξομάλυνσης στην Ελλάδα και βασίζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ