ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Οι νέες ρυθμίσεις για το νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών
22/11/2023
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

forologiko_F-1047484940.jpg

Οι νέες ρυθμίσεις για το νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα θεωρεί ως ελάχιστο εισόδημα αυτό που αντιστοιχεί στον εκάστοτε ετήσιο κατώτατο μισθό, που σήμερα βρίσκεται στις 10.920 ευρώ. Αυτή η βάση υπολογισμού θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, με τους εργαζόμενους στην ατομική επιχείρηση- αν υπάρχουν- και με το αν ο τζίρος είναι πολύ υψηλότερος του μέσου όρου της δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, αυτή η ελάχιστη αμοιβή, δηλαδή το τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, δεν θα μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου μεταξύ:

α) του ελάχιστου (βασικού) μισθού προσαυξημένου κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος, μετά τα 3 πρώτα έτη. Έτσι επαγγελματίας με 14 χρόνια εργασίας θα θεωρείται ότι έχει ως ελάχιστη αμοιβή 14.196 ευρώ

β) του ανώτερου ετήσιου μισθού (έως 30.000 ευρώ) που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του. Έτσι, αν ο παραπάνω επιτηδευματίας απασχολεί εργαζόμενο με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για το τεκμαρτό του εισόδημα θα ληφθούν οι 20.000 ευρώ και όχι οι 14.196 ευρώ

Η παραπάνω ελάχιστη αμοιβή, προσαυξάνεται σωρευτικά:

- με 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ. Στο παραπάνω παράδειγμα, η προσαύξηση επί των 20.000 ευρώ των αποδοχών του εργαζομένου, είναι 2.000 ευρώ

- με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ:

- 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου

- 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου

- 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση σε αυτό το τεκμαρτό εισόδημα και συγκεκριμένα 100 % για τα τρία πρώτα χρόνια, 67 % για τον 4ο χρόνο και 33 % για τον 5ο χρόνο.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2024, θα είναι μαχητό όπως όλα τα τεκμήρια και θα συνδυαστεί με τη μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος, η οποία ξεκινά ένα χρόνο νωρίτερα. Για όσους θα δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοστεί μείωση του Τέλους κατά 50%, ενώ για τους υπόλοιπους η μείωση θα είναι 25%.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ