ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
24/11/2023
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

images_F4400_F-2082066575.jpg 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση φορέων επαγγελματιών στο κάλεσμα του προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας, με θέμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.                                                                                                                         

Στη κοινή συνάντηση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου λήφθηκαν υπόψη τα ακόλουθα :

     Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα από τις εξαγγελίες, το νέο φορολογικό διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται, χωρίς να εξασφαλίζει την ισονομία που επιθυμούν οι μικρομεσαίοι.

     Το νέο φορολογικό παραβλέπει το γεγονός ότι σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο η τελευταία δεκαπενταετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομικές και ανθρωπιστικές (δεκαετής οικονομική με capital controls), πανδημική του COVID-19, ενεργειακή και τιμαριθμική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα αυτά τα γεγονότα εξαθλίωσαν τις επιχειρήσεις και δυσχέραιναν την όποια ανάπτυξη τους επι του συνόλου των επαγγελματικών κλάδων. Γεγονότα στα όποια έχουν προστεθεί οι φυσικές καταστροφές και ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας, που είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν με τη σειρά τους τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. 

     Το νέο φορολογικό παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις του, έχοντας συσσωρεύσει λόγω των ανωτέρω κρίσεων, μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

     Την ίδια στιγμή το νέο φορολογικό με τα οριζόντια μέτρα – και ως εκ τούτου άδικα - της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, απλά και μόνο αντιμετωπίζει εκ προοιμίου και εντελώς ισοπεδωτικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες. Προς την κατεύθυνση της φοροδιαφυγής άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετωπίσει αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.

             

                     ΑΠΟΦΑΣIΣΤHΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ

 

1.    Διαμόρφωση ενιαίας παρέμβασης κατά των νέων μέτρων με σκοπό την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

2.    Έμπρακτη κλιμάκωση των αντιδράσεων στην περίπτωση που κατά τις διαβουλεύσεις δεν ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι παρεμβάσεις που θα κατατεθούν.

 

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν συνυπογράφοντας το παρόν

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΥΔΡΙΟΥ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ