ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Καταργείται ο φόρος διαμονής και επιβάλλεται το νέο «τέλος ανθεκτικότητας», για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
18/01/2024
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

archeiolipsis_F-318603330.jpg

Σημαντικές αλλαγές στον κλάδο της διαμονής φέρνει το 2024, καθώς, εκτός από το νέο καθεστώς των Airbnb, καταργείται ο φόρος διαμονής και επιβάλλεται το νέο «τέλος ανθεκτικότητας», για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ειδικότερα, οι πελάτες ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, ή ακινήτων τύπου Airbnb, από την 1η Ιανουαρίου 2024 βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με νέες χρεώσεις, καθώς από την Πρωτοχρονιά, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλεται το εν λόγω τέλος που φθάνει μέχρι και 10 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση (υπ’ αριθμ. Α.1217/2.1.2024) του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, ο τρόπος προσδιορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεα στην απόδοση του τέλους, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και απόδοσής του, το περιεχόμενο, αλλά και η διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξής του.

Επισημαίνεται ότι το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», από τις επιχειρήσεις.

Το τέλος αποδίδεται από τις εν λόγω επιχειρήσεις στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία: ημερομηνία έκδοσης, επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης, ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται, ημερομηνίες που αφορά η διαμονή και το συνολικό ποσό του τέλους, καθώς και τον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» εκδίδεται προς τον διαμένοντα στο δωμάτιο ή διαμέρισμα ή τον διαμένοντα στο ακίνητο που διατίθεται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή στο αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα – τουριστική επιπλωμένη έπαυλη. Στην περίπτωση περισσότερων διαμενόντων στο ίδιο δωμάτιο ή διαμέρισμα ή ακίνητο που διατίθεται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα – τουριστική επιπλωμένη έπαυλη, το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» δύναται να εκδίδεται σε έναν εξ αυτών.

Το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» δύναται να εκδίδεται και συγκεντρωτικά, όταν το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αφορά τη χρήση περισσότερων του ενός δωματίων ή διαμερισμάτων και το παραστατικό (απόδειξη, τιμολόγιο) για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών εκδίδεται για το σύνολο των δωματίων ή διαμερισμάτων προς έναν εκ των διαμενόντων ή προς τρίτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» δεν επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ενώ το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής, ενώ σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών ημιδιαμονής, το τέλος επιβάλλεται πλήρες και δεν επιμερίζεται/διαιρείται.

Κυρώσεις

Η επιβολή των κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθώς και γενικά η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους αυτού διέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Μέχρι την υποστήριξη της ψηφιακής υποβολής, η δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση υποβάλλεται μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Χρεώσεις

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση διαμορφώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο ως εξής: Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

  • 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ,
  • 3 αστέρων, 3 ευρώ,
  • 4 αστέρων, 7 ευρώ,
  • 5 αστέρων, 10 ευρώ,
  • σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα σε 1,50 ευρώ,
  • σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 1,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ,
  • σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) σε 10 ευρώ.

Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο διαμορφώνεται ως εξής: Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

  • 1-2 αστέρων, 0,50 ευρώ,
  • 3 αστέρων, 1,50 ευρώ,
  • 4 αστέρων, 3 ευρώ,
  • 5 αστέρων, 4 ευρώ,
  • σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα σε 0,50 ευρώ,
  • σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 0,5 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 4 ευρώ,
  • σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) σε 4 ευρώ.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ