ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις η πληρωμή του – Έως 30 Απριλίου η καταβολή της α’ δόσης
22/02/2024
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

πατήστε για μεγέθυνση

enfia_F1199499166.jpg
ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις η πληρωμή του – Έως 30 Απριλίου η καταβολή της α’ δόσης
Αλλαγές στον τρόπο καταβολής του ΕΝΦΙΑ αλλά και στον χρόνο υποβολής των Ε9 προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Επιπλέον προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο στα ακίνητα τα οποία επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις αρχής γενομένης από τις 30 Απριλίου (από 31 Μαΐου που ήταν έως τώρα) και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Επιπλέον όσοι φορολογούμενοι είχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους το 2023 μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις του Ε9 έως τις 8 Μαρτίου αντί τις 31 Μαρτίου που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από το 2025 οι ημερομηνίες αλλάζουν καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε 12 δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται έως το τέλος Μαρτίου ενώ τυχόν διορθώσεις στο Ε9 θα μπορούν να γίνονται έως το τέλος Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:
 Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.
 Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ ορίζεται σε έντεκα (11). Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουάριου του επόμενου έτους.
 Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ