Διεθνής Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας το Μάιο 2024.
Πρόκειται για το μοναδικό διαγωνισμό επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, ο οποίος προωθεί υψηλά πρότυπα ποιότητας, ακεραιότητα της κριτικής επιτροπής και αξιόπιστα αποτελέσματα.
Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός, καθώς όλοι οι τύποι επιτραπέζιων ελιών από όλες τις παραγωγούς χώρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Ο Διαγωνισμός
Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025 για την οργανοληπτική ανάλυση επιτραπέζιων ελιών. Το ISO/IEC 17025 επιτρέπει στα εργαστήρια να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν με επάρκεια και παράγουν έγκυρα αποτελέσματα, προωθώντας έτσι την εμπιστοσύνη στην εργασία τους τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαπίστευση ISO 17025 για την οργανοληπτική ανάλυση επιτραπέζιων ελιών προσδίδει στον διαγωνισμό αξιοπιστία και εγκυρότητα στα αποτελέσματά του. Πρόκειται για το μοναδικό διαγωνισμό επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, ο οποίος προωθεί υψηλά πρότυπα ποιότητας, ακεραιότητα της κριτικής επιτροπής και αξιόπιστα αποτελέσματα.
Επιτραπέζιες Ελιές – Προϋποθέσεις συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεμονωμένοι παραγωγοί ή εταιρείες από οποιαδήποτε χώρα χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετοχών που μπορεί να υποβληθούν και σύμφωνα πάντα με τα εμπορικά πρότυπα που απορρέουν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) COI/OT/NC no.1 / December 2004.
Οι επιτραπέζιες ελιές ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας τους, κατατάσσονται σε έναν από τους ακόλουθους τύπους:
- Πράσινες ελιές: Καρποί που συγκομίζονται κατά την περίοδο ωρίμανσης, πριν από το χρώμα στροφής και όταν έχουν αποκτήσει το κανονικό μέγεθος.
- Ελιές στο χρώμα στροφής: Καρποί που συγκομίζονται πριν από το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης κατά την αλλαγή του χρώματος.
- Μαύρες ελιές: Καρποί που συγκομίζονται όταν είναι πλήρως ώριμοι ή λίγο πριν από την πλήρη ωρίμανση.
Περισσότερες πληροφορίες: https://kalamataawards.uop.gr/
|