ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” – ΔΡΑΣΗ 1η ΛΕΥΚΑΔΑ 2017
21/03/2017
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Το Σάββατο 18/03/2017 διεξήχθη στο Επιμελητήριο Λευκάδας η 1η Δράση της Ημερίδας “Ενέργεια και Περιβάλλον”. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η διάδοση γνώσεων σε νέες τεχνολογίες, η έρευνα στον τομέα της περιβαλλοντικής επιστήμης καθώς επίσης και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

1_F10958.JPG
Την Ημερίδα διοργάνωσε και συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών  κ. Μακρίδης Σοφοκλής όπου στο χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη για “στροφή” προς τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές και οικονομικά βιώσιμο περιβάλλον.

2_F10980.JPG


Με την παρουσία τους τίμησαν την ημερίδα φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, όπου με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και εκδήλωσαν την προθυμία τους να αναδείξουν και τις δικές τους ερευνητικές εργασίες στην επόμενη ημερίδα.

3_F11003.JPG

Αρχικά το λόγο έλαβε ο Μηχανολόγος Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Τζογάνης Θεόδωρος όπου παρουσίασε και ανέλυσε τα βασικά στοιχεία της ενεργειακής πολιτικής που έχουν θεσπιστεί νομοθετικά στην Χώρα μας και περιγράφονται αναλυτικά στον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων).

Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μητρονίκας Επαμεινώνδας παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές που υπάρχουν στο πεδίο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστορική αναδρομή που παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1913. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα είδη των ηλεκτρικών οχημάτων, τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης, την ανάκτηση ενέργειας και τα υβριδικά συστήματα. Στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Μητρονίκας ανέλυσε το ερευνητικό και εργαστηριακό έργο σε θέματα ηλεκτροκίνησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

4_F11026.JPG     5_F11049.JPG

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας κ. Λαζάρου Σταύρος, παρουσίασε την παρούσα κατάσταση των αέριων ρύπων παγκοσμίως και την μελλοντική διαμόρφωσή τους έως το 2100. Ως βασικό εργαλείο για την πρόβλεψη αυτή είναι το λογισμικό GCAM όπου εισάγοντας παραμέτρους μπορεί να εξάγει αποτελέσματα για την εκπομπή αέριων ρύπων, έναν αιώνα αργότερα. Μια από τις κυριότερες παραμέτρους είναι η χρήση υδρογόνου ως κύριας πηγής ενέργειας, όπου σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα του λογισμικού οδηγούν σε έναν πιο πράσινο πλανήτη.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μηχανολόγος Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κόβεντρυ Αγγλίας κ. Σιάσος Γεράσιμος όπου επικέντρωσε το ενδιαφέρον στη σημερινή ενεργειακή κατάσταση στη βιομηχανική παραγωγή και στις περιβαλλοντικές επιδράσεις της. Σημαντικό στοιχείο της παρουσίασης ήταν ότι η κατανάλωση ενέργειας στο βιομηχανικό κλάδο θα αυξάνεται κατά 1,2% ανά έτος έως το έτος 2040. Παράλληλα ο κ. Σιάσος εστίασε την προσοχή του στη σύνδεση των μεθόδων “Λιτής Παραγωγής” (Lean Manufacturing) με την κατανάλωση ενέργειας και τα αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού για το περιβάλλον και να καταστήσει τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές παγκοσμίως.

6_F11069.JPG

Τέλος σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σκιαδαρέσης Σωτήριος, ο οποίος υποστήριξε την ημερίδα αυτή, συνεχάρη την συντονιστική επιτροπή και ενθάρρυνε τους φοιτητές να έχουν ενεργή συμμετοχή στην διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων.

Σε όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές δόθηκε από την οργανωτική επιτροπή πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Πρέπει να αναφερθεί η ευγενική χορηγεία του catering IL SAPORE - ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ Γ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ.

Ο Πρόεδρος της ημερίδας ευχαριστεί θερμά τους φοιτητές κα Θεοφανώ Πονηρέα και κ. Νικόλαο Αθανασιάδη για την οργανωτική τους υποστήριξη και προς το προσωπικό του επιμελητηρίου, κα Μάρθα Χαλικιά και κα Πηνελόπη Αθανασίο.

Περισσότερες πληροφορίες για την 1η Δράση της Ημερίδας “Ενέργεια & Περιβάλλον” μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.energy-matters.weebly.com


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ