ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ    ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
αρχική σελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης: ‘’Μπορεί να έρχονται περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα αλλά δαπανούν λιγότερα χρήματα και μένουν λιγότερες μέρες.’’
06/12/2018
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

 

IMG_0511_F14503.JPG

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός τουρισμός αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.

Ο κ.Σκιαδαρέσης παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας του ΙΝΣΕΤΕ , σύμφωνα με την οποία η μέση κατά κεφαλή δαπάνη όσων επισκέπτονται τη χώρας μας παρουσίασε μείωση κατά 30% τα τελευταία 12 χρόνια αφού το 2005 ήταν 746 ευρώ ενώ το 2017 διαμορφώθηκε στα 522,3 ευρώ.

PROEDROS_F15600.jpg

Ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης, στην ομιλία του, παρουσίασε τις κύριες αιτίες για τη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστικών στην Ελλάδα, αναφερόμενος:

-Στην αδυναμία μας να προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δημιουργηθούν σύνθετα τουριστικά καταλύματα που θα περιλαμβάνουν μαρίνες, πολυτελείς κατοικίες και θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

-Στο γεγονός ότι δεν έχουμε διαφοροποιήσει το τουριστικό μας προϊόν, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν επισκέπτες που δεν επικεντρώνονται στο sun and bed αλλά έχουν άλλα ενδιαφέροντα και αναζητούν άλλες εμπειρίες.

-Στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας αφού οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια έχουν αρνητικές συνέπειες.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα εμπόδια που υπάρχουν για την προσέλκυση επενδύσεων λόγω της έλλειψης ενός νέου και σύγχρονου χωροταξικού για τον τουρισμό.

‘Εκανε ιδιαίτερη μάλιστα αναφορά στα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου η τάση είναι η  απαγόρευση δημιουργίας Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι οι μεγάλες επενδύσεις δεν ταιριάζουν με το  χαρακτήρα και την κλίμακα ανάπτυξης του τουρισμού στα Ιόνια Νησιά.

‘’Χρειαζόμαστε ένα χωροταξικό που θα αυξάνει το δείκτη αρτιότητας και θα αναπροσαρμόζει τους συντελεστές δόμησης για να δημιουργηθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.
Παράλληλα θα διαμορφώνει ένα σταθερό και απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα υπηρετούν την ιδέα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, όπως ο καταδυτικός τουρισμός και η δημιουργία υποβρυχίων μουσείων που μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για την κρουαζιέρα.’’ τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

Παράλληλα ο κ.Σκιαδαρέσης αναφέρθηκε  στην ανάγκη για την άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, την αναβάθμιση των υπηρεσιών , ζητώντας  να παραχωρηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις σε εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές φιλοξενίας και ελλιμενισμού κρουαζιεροπλοίων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε τη μείωση των φόρων στον τουρισμό ενώ κατέθεσε και μια πρόταση για ένα νέο αναπτυξιακό νόμο επισημαίνοντας ότι ‘’  σε ένα αναπτυξιακό νόμο δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει μόνο επιδότηση με τη μορφή πόρων αλλά μπορεί να υπάρχει το κίνητρο γενναίων , ουσιαστικών και πραγματικών φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων.
Για παράδειγμα, οι ειδικοί, μειωμένοι συντελεστές σε βάθος χρόνου για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό, είναι ένα ουσιαστικό κίνητρο.
Παράλληλα όμως σε ένα αναπτυξιακό νόμο και ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές που δεν αποτελούν μαζικό τουριστικό προορισμό, πρέπει να ενταχθούν η αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης αλλά και η δυνατότητα ένταξης και εκσυγχρονισμού όλων των υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων.’’

LAS_1673_F14938.JPG

 LAS_1815_F15212.JPG

LAS_2121_F15398.JPG

 

 

 

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

     Σκιαδαρέσης Σωτήρης


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ-ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ